50PLUS wil meer politiebureaus en wijkagenten. Ook moet de politie weer decentraal gaan werken.

Bent u weggestuurd op het politiebureau toen u aangifte wilde doen? Hadden ze het te druk voor u of werd het u afgeraden omdat de officier van Justitie uw zaak toch niet zou oppakken? U bent niet de enige!


Niet bij neerleggen

Criminaliteit is niet normaal en we mogen ons er niet bij neerleggen. Misdadigers verdienen het om gestraft worden en slachtoffers verdienen aandacht en ondersteuning die hen er weer bovenop helpt.


Nederland is niet veiliger geworden

In 2016 werd maar liefst één op elke drie Nederlanders slachtoffer van een misdrijf. Slechts een kwart daarvan kwam terecht in de officiële statistieken. De rest van de misdaden blijft onzichtbaar en dit kabinet van VVD en PvdA doet of het daarom veiliger is geworden in Nederland. Nee dus! Het veiligheidsbeleid van de VVD en de PvdA heeft gefaald.


Zonder consequenties?

Het lijkt wel of je in Nederland zonder consequenties een misdrijf kan plegen. Aangifte wordt afgeraden door de politie, het OM heeft te weinig capaciteit om een verdachte aan te klagen en als een dader dan toch wordt veroordeeld door een rechter, komt hij er met een fopstraf van af. Het slachtoffer wordt vaak zwaarder ‘gestraft’ dan de dader omdat zij kampen met een levenslang trauma of zelfs levenslang aan een rolstoel gekluisterd zijn.


Extra kwetsbaar

“Ouderen zijn nog eens extra kwetsbaar als het om veiligheid gaat”, constateert lijsttrekker Henk Krol. “Het is te zot voor woorden dat steeds meer ouderen ’s avonds niet op straat durven komen omdat ze zich niet meer veilig voelen. Daar kan veel aan veranderen. Zeker als we ervoor zorgen dat politieagenten wat minder achter de computer hoeven te zitten en wat meer het werk kunnen doen waar we ze echt nodig voor hebben.”


Veilig voelen

U moet zich weer veilig gaan voelen, op straat en thuis. 50PLUS zet daarom zwaar in op veiligheid:

• Nog geen 10 procent van de woninginbraken wordt opgelost. 50PLUS wil meer capaciteit voor de politie. De oplossingspercentages moeten omhoog!

• Tienduizend daders die een gevangenisstraf hebben gekregen zitten niet in de cel. Zij wachten totdat ze worden opgeroepen, terwijl er gevangenissen gesloten worden omdat er zogenaamd teveel cellen zijn. Dat moet veranderen!

• Misdadigers moeten strenger gestraft. 50PLUS wil minder taakstraffen en meer gevangenisstraffen. En elke cent misdaadgeld moet worden terugbetaald. Schade aangebracht door relschoppers moet door de daders zelf worden vergoed. Geen fopstraffen meer!

• Er moet meer aandacht komen voor de positie van slachtoffers. Voor iedereen moet het rechtssysteem toegankelijk zijn. Als u aangifte komt doen, moet de politie tijd voor u hebben!