Veiligheid camera Foto Harry Breugom 

Nog geen tien procent van de woninginbraken wordt opgelost, meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie. Steeds meer daders van kleine criminaliteit komen niet meer voor de rechter, maar krijgen van Justitie een geldboete of een taakstraf. Er lopen duizenden veroordeelde criminelen rond die al lang in de gevangenis hadden moeten zitten. Mensen die bij een politiebureau – als dat er nog is – aangifte willen doen, krijgen het advies om dat maar niet te doen omdat het te druk is of omdat de officier van Justitie de zaak toch niet zal oppakken. Zaken die 50PLUS volstrekt onaanvaardbaar vindt.

In 2016 werd maar liefst 1 op elke 3 Nederlanders slachtoffer van een misdrijf. Slechts een kwart daarvan kwam terecht in de officiële statistieken, zo blijkt uit verschillende onderzoeken. De rest van de misdaden blijft onzichtbaar en dit kabinet van VVD en PvdA doet of het daarom veiliger is geworden in Nederland. Nee dus! Het veiligheidsbeleid van de VVD en de PvdA heeft gefaald. Terwijl veiligheid in elke stad in Nederland bovenaan staat als inwoners wordt gevraagd wat ze belangrijk vinden.


Te weinig capaciteit

50PLUS vindt dat misdadigers het verdienen om gestraft worden. Slachtoffers hebben recht op aandacht en ondersteuning die hen er weer bovenop helpt. Het lijkt wel of je in Nederland ongestraft een misdrijf kan plegen. Aangifte wordt afgeraden door de politie, justitie heeft te weinig capaciteit om een verdachte aan te klagen, en als een dader dan toch wordt veroordeeld door een rechter, komt hij er met een taakstraf vanaf. Slachtoffers worden vaak zwaarder ‘gestraft’ dan de dader, omdat ze kampen met een levenslang trauma, of zelfs levenslang aan een rolstoel gekluisterd zijn.


Extra kwetsbaar

Volgens Henk Krol, lijsttrekker van 50PLUS, zijn ouderen extra kwetsbaar als het om veiligheid gaat. “Het is te zot voor woorden dat steeds meer ouderen ’s avonds niet op straat durven komen, omdat ze zich niet meer veilig voelen. Daar kan veel aan veranderen. Zeker als we ervoor zorgen dat politieagenten wat minder achter de computer hoeven te zitten en wat meer het werk kunnen doen waar we ze echt nodig voor hebben,” aldus Henk Krol.


Meer wijkagenten

De invloed van de gemeenteraad en zelfs van de burgemeester op het veiligheidsbeleid is beperkt. Dat is een van de negatieve gevolgen van de instelling van de nationale politie. Die reorganisatie van de politie heeft slecht uitgepakt. 50PLUS wil dit herstellen. In de stad moeten weer meer politieposten komen. Er zijn er de laatste tijd alleen maar gesloten.  Er zijn ook meer wijkagenten nodig, niet alleen om de criminaliteit te bestrijden, maar ook om in de wijken tijdig signalen van radicalisering op te pakken. Dat komt het veiligheidsgevoel alleen maar ten goede. En dat is broodnodig!

> U moet zich weer veilig kunnen voelen!


Wilt u op de hoogte blijven?

Close

Like ons dan op Facebook!