Parkeerkosten bij ziekenhuizen rijzen de pan uit. De Kamerleden Lilianne Ploumen en Simon Geleijnse vroegen minister Bruins van Medische Zorg om opheldering.

Parkeerverbod - Foto: Edo Dijkgraaf (Flickr cc)

Patiënten worden ziek van de parkeerkosten bij ziekenhuizen, schreef De Telegraaf vorige week. Zieken, begeleiders en bezoek moeten diep in de buidel tasten om hun auto neer te kunnen zetten. De Kamerleden Simon Geleijnse (50PLUS) en Lilianne Ploumen (PvdA) vroegen minister Bruno Bruins van Medische Zorg om opheldering. “Kent u ook de verhalen van mensen die honderden euro’s per jaar kwijt zijn aan parkeerkosten bij het ziekenhuis?”, vroegen de twee politici aan de bewindsman.

Tot 36 euro per dag 

“Het is onwenselijk dat patiënten en hun bezoekers tot wel 4 euro per uur kwijt zijn aan parkeerkosten. Of tot wel 36 euro per dag”, stellen Ploumen en Geleijnse. “Waar ligt wat minister Bruins betreft de grens voor parkeerkosten voor zieke mensen? En als het niet de bedoeling is dat patiënten veel geld betalen voor parkeren, welke oplossingen zijn er dan denkbaar om patiënten of naasten die een patiënt bezoeken te vrijwaren van hoge kosten?”

Maatregelen nemen

Geleijnse en Ploumen vragen of Bruins bereid is maatregelen te nemen tegen hoge parkeerkosten voor patiënten en hun familieleden. “Eerder gaf de minister op vragen van collega Van Gerven van de SP aan bereid te zijn de VNG en de koepels van ziekenhuizen te wijzen op terugkerende vragen over parkeertarieven”, stellen de twee Kamerleden, die van de minister willen weten wat dit heeft opgeleverd.

Rol voor zorgverzekeraars

Lilianne Ploumen en Simon Geleijnse zijn van mening dat zorgverzekeraars een rol kunnen spelen bij het in de hand houden van parkeerkosten door bij het inkoopproces eisen te stellen aan de parkeertarieven voor patiënten. “Als de minister onze mening deelt, kan hij zorgverzekeraars ertoe aanzetten betaalbare parkeertarieven onderdeel te laten zijn van de contractonderhandelingen met ziekenhuizen”, aldus de Kamerleden van de PvdA en 50PLUS.

© 14 mei 2019