Advocaat Derk WiersumHenk Krol, fractievoorzitter 50PLUS in de Tweede Kamer: “Wij zijn diep geschokt over de brute moord op advocaat Derk Wiersum, vanmorgen in Amsterdam. Allereerst wensen wij zijn gezin, familie en andere nabestaanden heel veel sterkte toe.

Deze moord is de volgende, verschrikkelijke stap op weg naar Nederland-narcostaat. Dit is niet zomaar een afrekening in het criminele circuit. Het is een moord op een man en een moord op de rechtsstaat.

We staan op een keerpunt. Winnen de drugsdealers of winnen wij? 50PLUS diende 12 actiepunten in om die narcostaat te ontmantelen. We wachten nog op antwoord. De urgentie lijkt volledig afwezig bij dit kabinet.

Eén van onze voorstellen is het ruimhartig belonen van mensen die een drugsbende aangeven. Deze moord is in opdracht gebeurd. Meerdere mensen wisten ervan. De moordenaar krijgt misschien tienduizend euro. Wellicht had hij de huurmoord niet gepleegd maar de politie ingelicht als zo’n ruimhartig fonds er al zou zijn.

We denken aan bijvoorbeeld 1 miljoen euro beloning als er een grote drugsbende wordt opgerold naar aanleiding van een cruciale tip. Garandeer zo nodig een nieuwe identiteit en een nieuw bestaan in het buitenland bij bedreigingen.”

50PLUS steunt het verzoek om spoedig een debat te houden over de moord op de advocaat van kroongetuige Nabil B., Derk Wiersum. Vorige week nog werd op verzoek van 50PLUS in de Tweede Kamer gedebatteerd over de drugscriminaliteit in Nederland. Een verslag van dit debat vindt u hier.

© 18 september 2019 - Foto: Derk Wiersum