Artikel uit De Telegraaf

Natuurlijk kunnen de pensioenen gewoon geïndexeerd worden. Er is voldoende geld voor en de pensioenfondsen maken over het algemeen prima rendementen. Pensioenfondsen staan er veel beter voor dan vaak wordt beweerd. Dat zegt niet alleen 50PLUS, maar nu ook de hoofdeconoom van ABN/Amro!

De pensioenen zijn al jarenlang niet meer geïndexeerd, terwijl de prijzen wel jaar in, jaar uit stijgen. Gepensioneerden gaan er dus steeds verder in koopkracht op achteruit. Oneerlijk en absoluut niet nodig, roept 50PLUS al jaren. De pensioenpotten zitten overvol – op dit moment zit er 1.300 miljard euro in – en de fondsen maken ondanks de crisis mooie rendementen. Maar een motie van 50PLUS om er alles aan te doen om de pensioenen te indexeren werd in de Tweede Kamer weggestemd.


Extreem lage rentestand

Het probleem is de rentestand die door de Europese Centrale Bank (ECB) al jarenlang kunstmatig extreem laag wordt gehouden. Die rente zorgt ervoor dat de zogenoemde dekkingsgraden bij pensioenfondsen laag blijven. Zijn die dekkingsgraden onder de 100 procent, dan moet een fonds korten op de pensioenuitkeringen. 50PLUS heeft een initiatiefwetsvoorstel ingediend dat erin voorziet dat zolang de ECB de rente omlaag manipuleert er een bodemrente wordt toegepast. Een bodemrente van 2 procent heeft als effect dat een pensioenfonds zo’n 12 procent ruimer in zijn jasje komt te zitten. Zet je die rekenrente tijdelijk op 4 procent, dan wordt dat zelfs 39 procent. Alle ruimte dus voor het indexeren van pensioenen!


Laat de rekenrente los!

In de politiek wordt de redenering van 50PLUS weggehoond. De gevestigde politieke partijen – met D66, VVD, PvdA en GroenLinks voorop – lachten 50PLUS vierkant uit. Maar nu krijgt onze partij steun uit onverwachte hoek: hoofdeconoom Han de Jong van ABN/Amro zegt hetzelfde! Ook De Jong zegt dat de rente waarmee pensioenfondsen verplicht moeten rekenen veel lager is dan het rendement dat ze maken. De topeconoom pleit er net als 50PLUS voor de kunstmatig laag gehouden rekenrente los te laten. Dan kunnen pensioenen worden geïndexeerd en zijn kortingen op pensioenen al helemaal niet meer nodig.


Solidariteit behouden

Veel politieke partijen pleiten voor het instellen van individuele pensioenpotjes waarbij de solidariteit tussen generaties wordt losgelaten. Het gevolg daarvan is dat er geen gegarandeerd pensioen meer is en dat iedereen zelf zijn eigen beleggingsrisico draagt. 50PLUS vindt het levensgevaarlijk en onnodig om ons pensioenstelsel op de helling te zetten; het is één van de beste stelsels ter wereld. “Verbeteren ja, maar het helemaal op de schop nemen, geen sprake van!”, zegt 50PLUS-Kamerkandidaat en financieel expert Martin van Rooijen. Hoofdeconoom Han de Jong wil ook vasthouden aan solidariteit tussen generaties: “De collectieve deling van diverse risico’s is een grote kracht van ons systeem”.

> Lees hier het interview met ABN/Amro hoofdeconoom Han de Jong
> Lees ook: Blijf van mijn pensioen af!

© 4 maart 2017