“Het is mijn échte drijfveer om specifiek voor de ouderen op te komen. Omdat ik de diepe overtuiging heb dat zij bij de pensioenen én bij de belastingen niet rechtvaardig worden behandeld.”

Dat zegt Martin van Rooijen, kandidaat-Tweede Kamerlid van 50PLUS, in een interview op de website van de PCOB en KBO. Hij merkt ook op, dat het ontzettend moeilijk is om in de media, in de lobby en de politiek enig begrip te krijgen voor de positie van ouderen.

“Ik merk vaak een gevoel van daar heb je die zeurende ouderen weer. En daar erger ik me bijzonder aan. Ik vraag niet om voorkeurspositie voor de ouderen, maar óók niet om een nadelige positie.”

Dat zo weinig ouderen politiek actief zijn, vindt hij onbegrijpelijk. “De helft van de kiezers is boven de vijftig, maar dat zie je niet in de Kamer. Terwijl ze van belangrijke toegevoegde waarde kunnen zijn met hun kennis en ervaring. Jong en oud kunnen ook van elkaar leren. Ik denk dat de jongere Kamerleden van nu ook zeker wat van mij kunnen leren, bijvoorbeeld op het gebied van pensioenen en belastingen – de inhoudelijke kennis, want daar ontbreekt het nogal aan.”

De huidige 50PLUS-senator merkt ook op dat de kracht van ouderen is dat ze een heleboel kennis en ervaring hebben, maar hun kracht bovendien is dat ze bereid en in staat zijn om een maatschappelijke bijdrage te leveren.

"Kijk maar eens in de weekenden op de sportvelden, naar de mantelzorgers, naar de oppasoma’s en -opa’s. Ik heb weleens gezegd, als opa’s en oma’s een maand niet oppassen, ligt de hele economie plat. Dat wordt veel te weinig gewaardeerd, het is niet betaald en dat hoeft ook helemaal niet – maar het is wel de onmisbare bijdrage die vrijwilligers, oud én jong, leveren. Een groot verschil met vroeger.”

Lees HIER het gehele interview met Martin van Rooijen.

In het Radio 1 Journaal van dinsdagochtend 7 maart werd aandacht besteed aan de koopkracht van gepensioneerden naar aanleiding van nieuwe cijfers van het CBS. Martin van Rooijen leverde daar kort na 9.00 uur commentaar op. Dat is HIER te beluisteren.

© 7 maart 2017