De bewering dat 50PLUS een partij alleen voor ouderen is, werd vrijdag 10 november weer eens gelogenstraft.  50PLUS-Eerste Kamerlid Martine Baay begeleidde en coachste een van de jeugdteams die deelnamen aan het finale-Kamerdebat voor leerlingen van drie basisscholen. Het team van Martine Baay behaalde daarbij een gedeelde eerste prijs. Zo droeg 50PLUS bij aan het ontwikkelen van politieke interesse bij kinderen van 11 en 12 jaar.

Het finaledebat, dat voor de veertiende keer werd gehouden, speelde zich af in de plenaire vergaderzaal van de Eerste Kamer. Het is een gezamenlijk initiatief van de Eerste en Tweede Kamer voor groepen 7 en 8 in het basisonderwijs. Aan de organisatie werkte ook ProDemos mee, Huis voor democratie en rechtsstaat.

Tijdens het finaledebat werden de scholieren verdeeld over drie fracties. De voorzitter van de Eerste Kamer, Ankie Broekers-Knol, had de leiding. Voor de ondersteuning van de fracties werkten Eerste en Tweede Kamerleden mee, onder wie 50PLUS-senator Martine Baay (rechts op de foto), en ambtelijke medewerkers van de beide Kamers.

Het debat was verdeeld in drie rondes. Per ronde werd er een stelling verdedigd. Kinderen van de andere 'fracties' konden vervolgens vragen stellen bij de interruptiemicrofoon. De stellingen die behandeld werden, waren 'schoolzwemmen moet weer verplicht worden',
'kinderen onder de 12 mogen niet op Facebook en Instagram' en 'dierproeven zijn nodig om goede medicijnen te maken voor mensen.' Net als in de echte politiek waren de mening verdeeld.

De middag werd afgesloten met een pannenkoekenlunch, gevolgd door een rondleiding door de Ridderzaal en de plenaire zaal van de Tweede Kamer.

Beelden van het debat zijn HIER te bekijken.

© 13 november 2017

 


Wilt u op de hoogte blijven?

Close

Like ons dan op Facebook!