Sasja Spek

Sasja Spek is een gelukkig vrouw. Amper 72 uur geleden kreeg ze de sleutels van haar nieuwe woning, een ruime flat in de Alkmaarse Rivierenbuurt. Nu is ze samen met vrienden en familie heel druk aan het klussen en schilderen, want Sasja wil zo snel mogelijk in haar nieuwe huis. Dubbele lasten kan ze zich eigenlijk niet permitteren.

Voor het eerst sinds 2,5 jaar hebben Sasja Spek (46) en haar twee kinderen (5 en 7 jaar) dadelijk weer een plek die ze thuis mogen noemen. En komt er een eind aan een lange periode van rondzwerven langs vakantiehuizen van vrienden en kennissen. De laatste 1,5 jaar zat Sasja met haar kinderen zelfs in de dak- en thuislozenopvang.

► ‘Veel mensen denken dat de daklozenopvang gratis is’

Hoe raakt een mens dakloos? Sasja weet dat het heel snel kan gaan als je bijvoorbeeld in korte tijd je werk kwijtraakt en ook nog eens in een scheiding terecht komt. Sasja kwam na de WW in de bijstand terecht. Ze moest met haar kinderen rond zien te komen van pakweg 35 euro per week. Dat hield ze over van haar uitkering na aftrek van alle vaste lasten. “Veel mensen denken ten onrechte dat de dak- en thuislozenopvang gratis is. Dat klopt niet. Ik moest per dag 16,10 betalen, ofwel bijna 500 euro per maand”, vertelt ze. “En op huursubsidie heb je geen recht omdat je in de dak- en thuislozenopvang alleen een slaapkamer hebt en geen zelfstandige woonruimte.”

Dat Sasja de afgelopen jaren rond kon komen is behalve aan haar creativiteit en zuinigheid ook aan de Voedselbank te danken, vertelt ze. “Ik had recht op een wekelijks pakket van de Voedselbank. Daar zit eten in ter waarde van 60 euro. Daardoor hoefde ik alleen nog verse zaken zoals brood, eieren en melk te kopen van die 35 euro.”

Met die pakketten van de Voedselbank kun je met wat creativiteit heel lekkere maaltijden bereiden, weet Sasja uit ervaring. Op haar website Basishulp.nl heeft ze een aantal recepten gezet zodat ook anderen er hun voordeel me kunnen doen. Daarnaast zijn er nuttige adviezen te vinden voor mensen die aan de grond zitten.

► Hulp komt vaak te laat

Als Sasja de afgelopen jaren één ding heeft geleerd is het dat hulp voor mensen die in de problemen zijn geraakt vaak te laat komt. “Als je eenmaal in de problemen zit, is het moeilijk om er weer uit te komen. Allerlei instanties en hulpverleners wachten op elkaar. Daardoor duurde het bijvoorbeeld erg lang voordat ik, dakloze met twee jonge kinderen, een urgentieverklaring kreeg.”

Instanties zoals de sociale dienst zouden wat Sasja betreft wel wat flexibeler mogen zijn. “Als je als bijstandsgerechtigde geld nodig hebt, bijvoorbeeld voor een borgsom voor een nieuwe woning, adviseren ze je dat geld te lenen van vrienden of bekenden. Waarom schiet de sociale dienst dat niet voor? Nu brengen ze mensen die het al moeilijk hebben vaak nog meer in de problemen.”

Zelf heeft ze een goed netwerk van vrienden en kennissen die kunnen helpen als het nodig is. Maar lang niet iedereen heeft dat geluk. “Veel mensen die arm zijn en in de problemen zitten kennen alleen maar mensen die zelf in de shit zitten. Die kunnen elkaar dan ook nauwelijks helpen”, weet Sasja. Wat ook zou helpen is volgens haar een basisinkomen. “Dat is een idee waar ik helemaal achter sta.” Een werkgroep van 50PLUS studeert momenteel op de voors- en tegens van een basisinkomen. Als ze daarvan hoort biedt Sasja spontaan aan om haar kennis en ervaring te delen met die werkgroep.

Een heel slecht idee is het voorstel van de VVD om bijstandsgerechtigden in de toekomst geen vakantiegeld meer te geven, vindt Sasja. “De meeste mensen die bijstand hebben gebruiken dat geld helemaal niet om op vakantie te gaan, maar om gaten te stoppen. Het vakantiegeld is de enige mogelijkheid die je als bijstandsgerechtigde hebt om financiële tegenvallers, zoals een kapotte koelkast of wasmachine, op te vangen.”

► Dit is aflevering 4 in onze serie 'Vertel uw verhaal', over hoe mensen overleven in het Nederland van nu.
Klik hier voor aflevering 1
Klik hier voor aflevering 2
Klik hier voor aflevering 3

© 4 december 2017          


Wilt u op de hoogte blijven?

Close

Like ons dan op Facebook!