De tweemansfractie van 50PLUS in de Eerste Kamer heeft dinsdag 13 februari verdeeld gestemd over het wetsvoorstel donorregistratie. Senator Jan Nagel gaf steun aan het voorstel. Zijn fractiegenote Martine Baay stemde tegen.

Na drie vergaderdagen is het initiatief-wetsvoorstel van D66-Tweede Kamerlid Pia Dijkstra aangenomen door de Senaat. Met een zeer krappe meerderheid: 38 stemmen voor en 36 tegen. De uitslag van stemming bleef tot op het laatste moment ongewis. Dat maakte de vergadering van de Senaat bijzonder spannend.

De twee Senatoren van 50PLUS maakten maandagavond 12 januari in de Late Nightshow van Humberto Tan al bekend hoe zij zouden stemmen. In de Senaat zelf werd een stemverklaring afgelegd. Die stemverklaring is HIER te lezen.

Voor Martine Baay geldt heel sterk het recht op onaantastbaarheid van het menselijk lichaam. Bij iemand die niet in het donorregister staat, zal ervan worden uitgegaan dat deze geen bezwaar heeft tegen orgaandonatie. Daar heeft Baay grote moeite mee aangezien niet werkelijk bekend is wat de wens van de overledene was. De steun van Jan Nagel voor het voorstel komt voort uit de overwegingen dat door orgaandonatie onnodig overlijden kan worden voorkomen en de wet voldoende garanties geeft dat doneren niet tegen de wil van de overledene of de nabestaanden gebeurt.

In het initiatief-wetsvoorstel van D66-Tweede Kamerlid Pia Dijkstra is iedere Nederlander orgaandonor tenzij nadrukkelijk door de betrokkene is aangegeven dat dit niet het geval is. Aan de rol van de nabestaanden wordt een groot belang toegekend,

Het blijft tot het einde een worsteling. Dat zei Martine Baay zaterdag 10 februari in het Algemeen Dagblad over het wetsvoorstel orgaandonatie. Tot haar beslismoment was zij er nog niet zeker van dat zij tegen de donorwet gaat stemmen. Uiteindelijk deed zij dat toch. Haar partijgenoot Jan Nagel maakte een andere afweging.

"Overtuigd donor, maar twijfel over de wet", zette de krant als titel boven het interview met Martine Baay. Het leven van haar man werd jaren geleden gered door een donorhartklep.

Lees ook: Veel aandacht voor rol nabestaanden en Orgaandonatie enorme tweestrijd

© 13 februari 2018