50PLUS vroeg een debat aan met staatssecretaris Visser van Defensie over het werken met de kankerverwekkende stof chroom-6. De debataanvraag werd door de hele Tweede Kamer gesteund.

De stof chroom-6, waar veel werknemers van Defensie jarenlang mee werkten, bleek levensgevaarlijk te zijn. Defensie hield zijn medewerkers daarover lang in het ongewisse. Staatssecretaris Barbara Visser (VVD, foto onder) geeft de fout van het ministerie toe en biedt excuses aan. Henk Krol vroeg vandaag een debat aan in de Tweede Kamer over het gebruik van het kankerverwekkende chroom-6. De partijleider kreeg steun van alle politieke partijen voor dit debat.

Barbara Visser, staatssecretaris van Defensie - Foto: RijksoverheidDefensie aansprakelijk

De politieke partijen waren geschrokken van de gevolgen van het gebruik van chroom-6 en wilden allemaal een debat over deze ernstige zaak. De kwestie kwam aan het rollen door een rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). In het rapport wordt Defensie aansprakelijk gesteld voor de desastreuse gevolgen die het werken met chroom-6 heeft gehad op de gezondheid van werknemers.

Kankerverwekkende stof

Vooral de stofdeeltjes die vrijkomen bij het werken met chroom-6 – een stof die onder andere in verf zit – zijn gevaarlijk voor de gezondheid. De stof is zwaar kankerverwekkend. Verf met chroom-6 werd onder meer gebruikt in NAVO-werkplaatsen waar door Nederlandse werknemers vliegtuigen en tanks van de Amerikaanse strijdkrachten werden onderhouden. Binnenkort volgt er nu op aanvraag van 50PLUS een uitvoerig debat over het feit dat Defensie niet voldeed aan de voorschriften op het gebied van gezondheid en veiligheid.

© 5 juni 2018