Jan Nagel, Eerste Kamerlid voor 50PLUS, zal om gezondheidsredenen de komende tijd zijn politieke activiteiten beperken.

Bij hem is een agressieve vorm van prostaatkanker geconstateerd. Vanaf begin februari zal hij een intensieve behandeling ondergaan. Deze behandeling zal ook gebruikt worden voor wetenschappelijk onderzoek.

De oprichter en erevoorzitter van 50PLUS heeft het voornemen de slotperiode van zijn laatste termijn als Eerste Kamerlid tot 4 juni te voltooien. Eerder kondigde Nagel, die in de loop van dit jaar 80 jaar wordt,  al aan dat hij geen nieuwe periode als Senator wenst.

In een interview in De Telegraaf zegt Jan Nagel dat de diagnose die hij kreeg, hem niet in de war brengt en hij rationeel blijft. Hij zegt in het artikel dat hij bewust kiest voor de behandeling en hoopt daardoor nog een paar jaar te hebben. Maar hij zegt ook  „Het is aan de andere kant ook heel erg je best doen om niet een paar jaar later ergens anders aan dood te gaan.”

In het gesprek met de Telegraaf doet Nagel ook enkele uitspraken over zijn partij. Zo zegt hij dat wat hem betreft Martin van Rooijen, die al door de partij is aangewezen als lijsttrekker in de Eerste Kamer, toch niet naar de Senaat moet gaan. Van Rooijen moet in de Tweede Kamer blijven, als het aan Nagel ligt.

Enkele citaten uit het artikel in De Telegraaf:

“Nagel zegt dit juist omdat hij Van Rooijen zo goed vindt. Die zou ’als een tweede spits naast Henk Krol’ in de Tweede Kamer moeten blijven en er daar voor zorgen dat het de komende tijd, vooral in de campagnes, meer over de pensioenen gaat. Volgens Nagel is de Tweede Kamer uiteindelijk toch de plek waar de koers van de debatten bepaald wordt. „Wat je in de Eerste Kamer kan doen is heel beperkt, het grote vuurwerk vindt daar niet plaats.”

“Onze spits nu is Henk Krol. Ik ben altijd heel blij met hem geweest, alleen ik zie hem te veel dansend in beeld en te weinig met de vuist op tafel. Hoewel hij dat wel degelijk kan.” Volgens Nagel kan oud-staatssecretaris Van Rooijen als tweede spits Krol op dat punt perfect aanvullen. „Wij sneeuwen anders onder bij bijvoorbeeld de fantastische campagne die Forum voor Democratie opzet. De gepensioneerden raken steeds verder achterop, dat moeten we in deze campagne duidelijk naar voren brengen.” Volgens Nagel kan als dat punt goed duidelijk wordt gemaakt, 50PLUS alsnog in de peilingen klimmen. Zeker nu er pensioenkortingen dreigen.”

“Ik gooi nu een bommetje, ja. Akkoord. Maar in deze situatie, waarin 50PLUS in de peilingen niet scoort wat we kunnen halen, moet er wat gebeuren. En ik denk gewoon na over hoe we pensioenen het best onder de aandacht kunnen brengen. Daar moet je in een partij over kunnen praten."

© 7 januari 2019