De rente waarmee pensioenfondsen hun toekomstige verplichtingen moeten berekenen, is uiteindelijk een zaak van de politiek. Ook als er een nieuw pensioenstelsel komt met zachtere rechten.

Rondetafelgesprek Pensioenen

De rente waarmee pensioenfondsen hun toekomstige verplichtingen moeten berekenen, is uiteindelijk een zaak van de politiek. Ook als er een nieuw pensioenstelsel komt met zachtere rechten. Daar zijn de meeste deskundigen het over eens.

Dat bleek maandag 21 januari tijdens een Rondetafelconferentie in de Tweede Kamer over de vraag of de huidige rekenrente voor pensioenfondsen de beste is. De bijeenkomst werd georganiseerd op initiatief van 50PLUS, met steun van GroenLinks, de SP en de PvdA.

Offensief

De Rondetafelconferentie was onderdeel van het offensief van Martin van Rooijen om dreigende pensioenkortingen van tafel te halen. Volgens het Kamerlid van 50PLUS dreigen onherroepelijke en forse pensioenkortingen voor miljoenen gepensioneerden doordat de dekkingsgraad van veel grote pensioenfondsen nog steeds te laag is door de kunstmatig lage rekenrente. Die dwingt pensioenfondsen zich veel armer te rekenen dan ze zijn, zo beaamde Peter Borgdorff van Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) tijdens de bijeenkomst.

Tweet van Martine Wolzak (FD)

Tijdelijke bodem

Dinsdag 22 januari stemt de Tweede Kamer over het initiatief wetsvoorstel van Martin van Rooijen om een tijdelijke bodem van 2 procent in de rekenrente te leggen. Dat voorkomt onnodige kortingen. Van Rooijen gaat er van uit dat een meerderheid van de Tweede Kamer tegen zijn voorstel gaat stemmen. Daarom komt hij, samen met GroenLinks, met een voorstel om de pensioenfondsen twee jaar langer de tijd te geven om hun dekkingsgraden boven het vereiste minimumniveau van 104 procent  te krijgen.

Niet geïndexeerd en kortingen

Volgens Martin van Rooijen staan De Nederlandsche Bank en minister Koolmees (Sociale Zaken) op het standpunt dat ook bij zachtere aanspraken de rekenrente ongewijzigd moet blijven. Als dat gebeurt, is de kans heel groot dat de Nederlandse pensioenen ook de komende jaren niet geïndexeerd kunnen worden en dat er voor veel gepensioneerden forse en onherroepelijke kortingen dreigen. “We blijven op dit gebied actie voeren en de kiezer kan op 20 maart bepalen wie ze steunen”, aldus Van Rooijen, de lijsttrekker van 50PLUS bij de verkiezingen voor de Eerste Kamer.

Foto bovenaan: Zeven deskundigen waren aanwezig bij de Rondetafelconferentie. V.l.n.r.: Peter Borgdorff (directeur Pensioenfonds Zorg en Welzijn), Dick Sluimers (oud-voorzitter en oud-directeur financiën ABP), Professor Sweder Van Wijnbergen (hoogleraar economie aan de Vrije Universiteit (VU), Professor Coen Teulings (hoogleraar economie aan de Universiteit van Cambridge en voormalig directeur CPB), Dr. Jean Frijns, (emeritus hoogleraar aan de Vrije Universiteit en oud-directeur beleggingen ABP), Hedda Renooij (VNO/NCW) en Tuur Elzinga (FNV).

Lees ook: 50PLUS blijft knokken tegen pensioenkortingen

© 21 januari 2019