Persoonlijke pensioenpotjes? Nee, dank je!

50PLUS wil het Nederlandse pensioenstelsel behouden en kiest niet voor ieder z’n eigen pensioenpotje. Waarom is 50PLUS geen voorstander van persoonlijke pensioenpotjes?

Spaarpotten - Foto: Quince Media (Pixabay)

Als het aan het kabinet ligt, verdwijnt ons collectieve pensioenstelsel en komt er voor iedereen een persoonlijk pensioenpotje. Zo’n eigen potje, dat klinkt goed. Maar is het dat ook? 50PLUS kiest voor behoud van ons collectieve pensioenstelsel.

Waarom is 50PLUS geen voorstander van persoonlijke pensioenpotjes?

Voor iedereen een persoonlijk pensioenpotje klinkt heel aantrekkelijk. Je mag helemaal zélf bepalen wat je met je eigen spaarpotje doet, hoe mooi is dat? Maar de werkelijkheid is lang niet zo fraai als het lijkt. Want met eigen potjes vervalt het collectieve pensioenstelsel dat we nu hebben. En juist dat collectieve maakt ons stelsel tot één van de beste ter wereld. Collectief – dus samen – behaal je veel betere beleggingsresultaten. En vallen de kosten lager uit. Geen wonder dus dat onze pensioenfondsen zo goed bij kas zitten: op dit moment zit er 1500 miljard euro in de potten! Dat willen wij zo houden! Samen sta je sterker. Veel sterker.

Maar je kunt toch ook in je eentje – met je eigen pensioenpotje dus – heel mooie beleggingsresultaten behalen?

Jazeker, dat kan. Met de nadruk op kán. Want wat als de beleggingsresultaten voor je eigen pensioengeld flink tegenvallen? Dan is (een deel van) je pensioen foetsie! Daar moet je toch niet aan denken?! Je moet dus haast een beleggingsexpert zijn om een goed pensioen te krijgen. Het grootste deel van de Nederlanders is dat niet. Ook daarom kiest 50PLUS niet voor persoonlijke pensioenpotjes, maar voor behoud van het collectieve Nederlandse pensioenstelsel.

Je kunt je toch laten adviseren door professionals? Of je eigen pensioenpotje laten beheren door een bank of verzekeraar? 

Daar kijken verzekeraars en banken al verlekkerd naar: dat miljoenen Nederlanders bij hen aankloppen voor het openen van een pensioenrekening en voor advies. Nationale Nederlanden (NN), de grootste verzekeraar van ons land, heeft al toegegeven flink te kunnen profiteren van de hervorming van ons pensioenstelsel. NN en andere verzekeraars verwachten winst te maken met pensioenproducten. De kosten voor pensioenbeheer liggen bij verzekeraars tot liefst zes keer hoger (!) dan bij pensioenfondsen. 50PLUS wil niet dat onze pensioenen aan de ‘markt’ worden overgelaten. We hebben gezien waar dat toe leidt bij het openbaar vervoer en bij de zorg. Nee, dank je!

Toch zijn er veel mensen die voorstander zijn van persoonlijke pensioenpotjes. Die mensen zijn toch niet dom?

Dat hoor je ons niet zeggen. Veel mensen hebben inderdaad hoge verwachtingen van de invoering van persoonlijke pensioenpotjes. Maar we hebben de nadelen – die groter zijn dan de voordelen – hierboven al geschetst en daar komt nog bij dat het droombeeld van persoonlijke pensioenpotjes als een ideale beleggingsrekening een politieke illusie is. En het kabinet onder leiding van minister-president Mark Rutte en D66-minister Wouter Koolmees houdt dat beeld maar al te graag in stand. Onze pensioenexpert Martin van Rooijen zei er laatst het volgende over: “Mijn vrees is dat de kiezers niet goed opletten. Dat ze de voorstellen die nu op tafel liggen niet goed doorgronden. Er is maar weinig overeenkomst tussen de persoonlijke pensioenpotjes waar sommigen van dromen en de onbegrijpelijke beleidsdiarree die nu door het coalitiekabinet over ons wordt uitgestort.”

Draait het kabinet ons een rad voor ogen?

“Ons geliefde pensioenstelsel wordt door het beleid van dit kabinet om zeep geholpen en u krijgt er geen helder stelsel van persoonlijke potjes voor terug!” Ons oud-Tweede Kamerlid, nu senator, Martin van Rooijen is er heel duidelijk over: “De mensen krijgen een halfbakken compromis.”

Maar wat dan? Wat wil 50PLUS?

50PLUS wil ons huidige pensioenstelsel behouden. Het is niet voor niets door onafhankelijke instituten aangewezen als één van de beste ter wereld. Natuurlijk moeten er wat aanpassingen komen om het stelsel bij de huidige tijd en de nieuwe werkomstandigheden te laten passen, denk aan het steeds groter wordende aantal zzp’ers dat nu geen pensioen opbouwt. Martin van Rooijen waarschuwt: “Verdiep u in wat het kabinet in het pensioenakkoord concreet voorstelt. Neem er even de tijd voor en oordeel of dat wel is wat u ervan verwacht. Want we kunnen ons pensioenstelsel maar één keer afschaffen; we krijgen het nooit meer terug….” Een gewaarschuwd mens telt voor twee!

► De 12 meest gestelde vragen over het pensioenakkoord
► Wat gebeurt er met ons pensioenstelsel?

© 2019