Henk Krol gebruikte het zomerreces om een werkbezoek te brengen aan een belangrijk Frans kernonderzoekscentrum en aan de marine in de Franse havenstad Toulon.

Werkbezoek Henk Krol (50PLUS) aan Frankrijk

De Tweede Kamer is met zomerreces. De Kamerleden genieten niet alleen van een welverdiende vakantie, ze ondernemen ook allerlei activiteiten waar ze gedurende de weken dat de Tweede Kamer vergadert niet aan toekomen. Henk Krol bracht in de eerste week van het reces als lid van de contactgroep Frankrijk een tweedaags werkbezoek aan dat land. “Samen met enkele collega’s van grotere partijen bezocht ik de Assemblée Nationale, het Franse parlement, onze ambassade, een adviesorgaan van het Ministerie van Defensie en een instituut voor buitenlandse betrekkingen”, vertelt de partijleider van 50PLUS.

Lees ook: werkbezoek aan parlement en ambassade

Werkbezoek Henk Krol (50PLUS) aan Frankrijk

Discussie over kernenergie

“Ons werkbezoek aan het kernonderzoekscentrum van het Commissariat à l’énergie atomique et aux énergies alternatives in het Centre de Cadarache in het Zuid-Franse Saint-Paul-lès-Durance was extra interessant omdat nu in Nederland de discussie over kernenergie weer volop oplaait”, zegt Henk Krol. “In het Centre de Cadarache worden de voor- en nadelen van kern-, zonne-, bio- en traditionele energie tegen elkaar afgewogen. Ook de verwachtingen rondom thorium kwamen ter sprake. Binnen 50PLUS speelt die discussie ook. De één is fel tegenstander van kernenergie, de ander, mede door de kostprijs, juist pleitbezorger.”

Middellandse Zee heroveren

Werkbezoek Henk Krol (50PLUS) aan FrankrijkLaatste stop tijdens het tweedaags werkbezoek aan Frankrijk was de marinehaven van Toulon. ‘We moeten de Middellandse Zee heroveren’, zei daar de hoogste bevelhebber van de Franse Mediterrane vloot tegen de leden van de contactgroep Frankrijk van de Tweede Kamer. “Hij doelde daarmee op het feit dat de Middellandse Zee tegenwoordig niet meer alleen wordt bevaren door vrachtboten en cruiseschepen, maar ook door schepen die drugs smokkelen of wapentransporten verzorgen en door rubberen bootjes met Afrikaanse migranten die Europa proberen te bereiken”, vertelt Henk Krol.

Meer samenwerking nodig

In de haven van Toulon luisterde de werkgroep naar de ervaringen van de Franse marine. Er is meer samenwerking nodig om de buitengrenzen van Europa beter te beschermen en om de rechteloosheid op zee beter te kunnen bestrijden. De Kamerleden bezochten ook de Mistral, een enorm marineschip met helikopterdek voor zestien vliegtoestellen, 59 pantservoertuigen, dertien tanks en 450 tot 900 mariniers. Aan boord bevindt zich een compleet uitgerust NAVO-commandocentrum.

Henk Krol is benieuwd naar uw mening over bovengenoemde onderwerpen. U kunt uw mening laten horen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

© 19 juli 2019