Gemeenteraadsverkiezingen zijn een populariteitspoll geworden voor landelijke partijleiders. Daarom moeten de plaatselijke verkiezingen anders georganiseerd worden, stelt Henk Krol. Ook de verkiezingen voor de Tweede Kamer moeten anders: mensen moeten kunnen stemmen op twee kandidaten, waaronder één uit de regio.

Henk Krol wordt geïnterviewd op het Democratiefestival

Henk Krol, fractieleider van 50PLUS, heeft op het Landelijk Democratiefestival in Nijmegen gezegd dat 50PLUS voorstelt verkiezingen op een compleet andere manier te houden. Gemeenteraadsverkiezingen zouden niet allemaal tegelijkertijd meer moeten plaatsvinden, maar uitgesmeerd worden over twee jaar. “Zo voorkom je dat landelijke politieke kopstukken er een eigen show van maken”, stelt Henk Krol. “Want lokale verkiezingen draaien momenteel veel te veel om de landelijke politici.”

Lokale thema’s

Plan van 50PLUS is om elke twee maanden in achttien gemeenten in één regio verkiezingen te houden. Alle gemeenten komen dan in twee jaar aan de beurt. “Zie het als een soort rondreizend circus waarbij er met name aandacht is voor lokale thema’s. Zoals het hoort te zijn; de democratie hoort ín de huiskamer te worden gebracht.”

Lokale Kamerleden

Ook de verkiezing van de leden van de Tweede Kamer moet op de schop, stelde Krol op het eerste Democratiefestival. “De helft van de Tweede Kamerzetels hoort bezet te worden door lokale afgevaardigden. Burgers kunnen tijdens verkiezingen in 75 districten stemmen op iemand uit dat gebied. De andere 75 Kamerleden worden zoals nu gekozen op lijsten van de politieke partijen.”

Twee formulieren

In het plan van 50PLUS vullen mensen bij de landelijke verkiezingen voortaan twee formulieren in: één voor een afgevaardigde uit het district en het tweede stembiljet is voor een kandidaat op de lijst van een partij. Henk Krol heeft de plannen van 50PLUS besproken met minister Ollongren van Binnenlandse Zaken. “Ze vond het interessante ideeën en wil ze onderzoeken.”

► Zo wil Henk Krol de democratie renoveren

© 30 augustus 2019