Geert Dales“Eindelijk viel er weer wat te lachen tijdens het partijcongres van 50PLUS”, zo opende Marcel Peereboom Voller deze week zijn column ‘Kringen’ in De Telegraaf. De slotzin was: “Ja, het is weer leuk bij 50PLUS”. Tussendoor maakte hij zich vrolijk om de Noord-Koreaanse parodie waarmee partijleider Henk Krol verrast werd op de Algemene Ledenvergadering in Apeldoorn toen bleek dat 89 procent van de leden zijn lijsttrekkerschap steunt.

Het filmpje werd twee keer op de vaderlandse televisie vertoond. In de ochtend bij WNL’s ‘Goedemorgen Nederland’. In de avond bij ‘Pauw’, waar met Henk Krol werd teruggeblikt op de ALV. Voor de brede verspreiding die de video kreeg was de paar honderd euro die de grap gekost heeft goed besteed. Voor wie de video nog niet gezien heeft, of nog een keer wil nagenieten: onderaan deze pagina vindt u ‘m.

Er valt nog meer te lachen bij 50PLUS. Een paar dagen na de ALV nam ik het initiatief om een aantal partijleden uit te nodigen voor een bijeenkomst op 30 december. Doel is nakaarten over ‘Apeldoorn’ en vooruitkijken naar de volgende ALV. Ik stuurde een schriftelijke uitnodiging aan zo’n vijftien leden. Ik heb het een beetje regionaal verdeeld en getoetst op betrokkenheid bij de partij en kritisch vermogen. Van ja-knikkers steek je weinig op. Ik had honderden partijleden kunnen uitnodigen, maar in een kleine groep lukt een openhartige en kritische gedachtewisseling beter. Zulke gesprekken voer ik trouwens doorlopend, ook één-op-één.

In aanwezigheid van partijleider Henk Krol en bestuursleden ga ik met deze volstrekt aselecte groep onder meer praten over hoe wij 50PLUS succesvol door de komende verkiezingen loodsen, zodat wij kunnen ‘verdubbelen’. Tot mijn vreugde reageerde vrijwel iedereen snel en positief op de invitatie. Het wordt een leuke bijeenkomst!

Toen ging her en der de telefoon. Wat was dit nou weer? Kan dit wel door de beugel? Wat is de voorzitter aan het bekokstoven? Dit is een samenzwering! Ik heb geen idee wat er samen te zweren zou vallen, want zulke bellers bellen met Jan en alleman, maar niet met mij.

De enige reden waarom ik er boos om zou kunnen worden is dat het een belediging is voor mijn strategisch vernuft. Zou ik iets vermetels in de zin hebben, dan nodig ik de ‘handlangers’ niet schriftelijk uit met een uitgebreide toelichting. Mensen met een duidelijke eigen mening zou ik dan ook liever buiten de deur houden. Verder moet ik alleen maar denken aan de Telegraaf-column. Er valt weer wat te lachen bij 50PLUS!

Tot slot nog een persoonlijke dienstmededeling. Begin september maakte ik, zoals eerder aan u bericht, een nare val in het partijkantoor. De gevolgen waren dusdanig dat ik geen uitvoering kon geven aan mijn voornemen om, net als soortgelijke bezoeken aan provincies en gemeenten, een ronde langs alle 50PLUS-waterschapbestuurders te maken. Helaas blijft dat nog even zo. Begin januari onderga ik een operatie, die mij zeker enige weken zal uitschakelen en daarna nog lange tijd beperkingen geeft. Ik wacht geen dag langer dan nodig, maar het rondreizen zal nog een tijdje moeten wachten.

Ik wens u hele prettige kerstdagen en een heel mooi 2020 !

Geert Dales,
Voorzitter 50PLUS


© 19 december 2019