We doen het samen!

De coronacrisis treft ons allemaal. Zeker in deze moeilijke tijd moeten we extra goed op onszelf letten. En op elkaar. We moeten het samen doen! In Nederland ontstaan steeds meer mooie initiatieven die mensen helpen om met elkaar deze crisis door te komen. 50PLUS brengt deze initiatieven graag over het voetlicht.

We vullen deze pagina aan met telkens weer nieuwe prachtige voorbeelden van hoe we elkaar kunnen helpen. We doen het samen!

Leuke post
Ouderenfonds SchrijfmaatjeHet is extra leuk om tijdens deze voor vele ouderen zo eenzame coronatijd post te ontvangen. Wie het fijn vindt om een kaartje of briefje in de brievenbus te vinden, of wie graag een oudere wil verblijden met post, kan terecht bij het Ouderenfonds. Bij Schrijfmaatje worden ouderen en vrijwilligers aan elkaar gekoppeld.
Klik hier voor meer info

Luisterend oor
LuisterlijnHet advies om vanwege het coronavirus sociale contacten te vermijden treft met name de groep kwetsbare ouderen hard. Vroeg in de ochtend, ’s nachts, in het weekend, ieder moment kunnen gevoelens van eenzaamheid, verdriet en zorgen ontstaan. Dan is het  belangrijk om daarover te kunnen praten. Wie behoefte heeft aan een luisterend oor kan bellen met ervaren vrijwilligers van de Luisterlijn. Het nummer is: 0900 - 0767. Chatten en mailen is ook mogelijk.
Klik hier voor meer info

Een fleurig boeketje
Red je BoeketjeAls lichtpuntje in deze moeilijke tijd kun je online een boeketje bloemen bestellen voor je eigen oma of opa, vader of moeder, je geliefde of bijvoorbeeld een zorgverlener. Of je stuurt een boeketje naar zomaar een oudere in het land. Dat kost 15 euro en daarvan komt de helft bij de teler terecht, die ook enorm getroffen is door de crisis. De gedoneerde bloemen worden bezorgd bij ouderen in het land of bij de persoon naar je keuze.
Klik hier voor meer info
  
Soep aan huis
Oma's soepBij de organisatie Oma’s Soep maken oma’s en opa’s normaal gesproken samen met jongeren soep voor elkaar, onder meer in Amsterdam, Groningen, Utrecht en Rotterdam. Tijdens de coronacrisis zijn de rollen omgedraaid: de jongeren maken soep voor de ouderen. Deze soep brengen de jongeren vervolgens naar de ouderen thuis, zodat zij thuis veilig een warme maaltijd krijgen.
Klik hier voor meer info
    
Bewegen met Olga
Nederland in Beweging - Foto: Melvin Boer / Omroep MAXIedere werkdag in het radioprogramma ‘Je dag is goed’ van Jeroen van Inkel (Omroep MAX, NPO Radio 5, 7.00 tot 10.00 uur) is Olga Commandeur de personal trainer van thuiszittend Nederland. Elke dag staat een ander lichaamsdeel centraal. Intensievere trainingen worden afgewisseld met minder intensieve trainingen.
Klik hier voor meer info
  
Poster voor hulp
Poster hulp Een boodschapje doen, de hond uitlaten, een brief posten. Het zijn simpele activiteiten die in tijden van corona voor kwetsbare ouderen echter vaak niet meer mogelijk zijn. Door een poster achter het raam te plaatsen, kun je laten weten dat je hulp nodig hebt, of juist hulp aanbiedt. De poster in A3-formaat heeft twee kanten: een rode en een groene. De poster is gratis aan te vragen.
Klik hier voor meer info
  
Ouderen Infolijn
KBO-PCOBKBO-PCOB, de grootste seniorenorganisatie van Nederland, heeft een speciale Ouderen Infolijn geopend. Het nummer 030 - 3 400 600 is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur. Het nummer kan gebruikt worden voor vragen over het coronavirus. Maar ook ouderen die behoefte hebben om iemand te spreken nu alle activiteiten en bezoek zijn opgeschort zijn welkom te bellen.
Klik hier voor meer info

Bezorg de Zorg
Bezorg de ZorgAlle hardwerkende en zo onmisbare medewerkers in de zorg kunnen in deze tijd van coronacrisis hun boodschappen laten doen door vrijwilligers. Vaak komt het zorgpersoneel door de gigantische drukte daar zelf niet aan toe. Op de website Bezorg de Zorg wordt een zorgmedewerker gelinkt aan een vrijwilliger die in de buurt woont. Die doet de boodschappen, waardoor al die gewaardeerde zorgmedewerkers ’s avonds niet nog op pad hoeven.
Klik hier voor meer info
 
Tips tegen verveling
Tegen vervelingSociale activiteiten zijn gestopt en bezoek komt niet meer langs. Zeker voor kwetsbare ouderen zijn dit moeilijke tijden. Eenzaamheid  en verveling liggen op de loer. Nu we zoveel mogelijk binnen moeten blijven, is er gelukkig online nog heel veel te beleven.  Zo is het mogelijk dagelijks een opera te bekijken, een kijkje te nemen in de collectie van musea als het Rijksmuseum en voetbalwedstrijden terug te kijken. Allemaal gratis!
Klik hier voor meer info
       
Niet alleen
Niet alleenDe Protestantse Kerk in Nederland en de Evangelische Omroep hebben de website ‘Niet alleen’ opgezet, voor mensen die hulp kunnen gebruiken. Hulp zoeken kan door het invullen van uw gegevens op de site of te bellen met nummer 0800 – 13 22 van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 21.00 uur, zaterdag en zondag van 9.00 tot 20.00 uur. Een lokale organisatie of kerk neemt dan zo snel mogelijk contact op om te helpen.
Klik hier voor meer info

► Naar de pagina over het coronavirus