Bezoek aan verpleeghuizen moet op de agenda

Carin Gaemers en Hugo Borst pleiten voor maatwerk in verpleeghuizen, zodat bezoek weer mogelijk wordt. “Zet dat in ieder geval op de agenda”, is de oproep van het tweetal aan het kabinet. Borst en Gaemers bepleiten het faciliteren van ‘bezoekershuisjes’ en de inzet van stewards en stewardessen, twee voorstellen die 50PLUS indiende in de Tweede Kamer en werden omarmd.

Hugo Borst en Carin Gaemersbij WNL Op Zondag (screenshot)

De Tweede Kamer nam twee voorstellen van 50PLUS over die ervoor moeten zorgen dat er weer contact kan zijn tussen bewoners van zorginstellingen en hun partners en familieleden. Dat contact is van groot belang voor zowel bewoners als voor familie en mantelzorgers. Het voorstel van 50PLUS om ‘bezoekershuisjes’ in te richten zodat bewoners en familie elkaar kunnen zien en spreken conform de richtlijnen van het RIVM werd door de voltallige Tweede Kamer omarmd. Het kabinet zal bevorderen dat zoveel mogelijk zorginstellingen zo’n soort voorziening realiseren.

Veel extra handen nodig
Een tweede aangenomen voorstel van 50PLUS gaat over de Nationale Zorgklas, een online leeromgeving waar grote groepen mensen met zorgaffiniteit, maar zonder zorgachtergrond, in korte tijd worden opgeleid voor ondersteunende en niet-complexe zorgtaken. Deze Nationale Zorgklas staat op het punt van start te gaan. “Er zijn de komende tijd veel extra handen voor de zorg nodig”, zei Henk Krol tegen minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. “Veel medewerkers van bijvoorbeeld KLM en de NS hebben nu geen reguliere, dagelijkse werkzaamheden vanwege de coronacrisis. Maar zij hebben wél veel affiniteit met het zorgen voor mensen.” De partijleider van 50PLUS riep het kabinet op te bekijken of die medewerkers ook kunnen deelnemen aan de Nationale Zorgklas en daarna aan het werk kunnen binnen het zorgveld. Het voorstel van 50PLUS werd aangenomen.

Stewardessen inzetten
Het plan om stewards en stewardessen in te zetten in bijvoorbeeld verpleeghuizen kan op enthousiasme rekenen van Carin Gaemers en Hugo Borst. Dit tweetal zorgde er met hun manifest ‘Scherp op ouderenzorg’ voor dat er miljarden euro’s extra beschikbaar kwam voor de verpleeghuizen. En nu gaan Gaemers en Borst opnieuw de barricaden op, zo bleek uit een uitzending van het praatprogramma WNL Op Zondag; ze willen dat er weer bezoek mogelijk wordt in de verpleeghuizen. “Dat moet je goed reguleren”, stelt Carin Gaemers. “Je wilt niet dat bezoekers massaal over afdelingen lopen. Want dan maak je het besmettingsrisico heel groot. Dus zet stewardessen in. Die zitten nu zonder werk. Zij weten alles van regels en van manoeuvreren in kleine ruimtes!”

Middel erger dan de kwaal
Volgens Borst en Gaemers is er een stille ramp aan het voltrekken in verpleeghuizen. “Mantelzorgers zitten in een duivels dilemma; je zult maar zestig of zeventig jaar bij elkaar zijn geweest en nu mag je niet meer bij je demente partner komen”, geeft Hugo Borst een voorbeeld van de stille rampspoed. “Terwijl deze mensen zo lang onlosmakelijk met elkaar verbonden waren. Dat is hartverscheurend!” Carin Gaemers heeft wel begrip voor de strenge maatregelen in zorginstellingen en het verbieden van bezoek. “De maatregel om verpleeghuizen op slot te doen was de eerste twee weken heel verstandig. De samenleving moest tijd kopen om te weten te komen met welk virus we te maken hebben, hoe het zich ontwikkelt en hoe we er greep op krijgen. Maar de vraag is nu: is het middel niet erger dan de kwaal? Ja, op de langere termijn is dit middel veel erger. In een verpleeghuis gaat het niet – zoals in een ziekenhuis – om het voorkomen van het sterven, maar gaat het om waardig leven in de tijd die je nog hebt en waardig sterven. En dát is nu niet meer mogelijk.”

Op de agenda
Er moeten – nu de crisis langer duurt dan gehoopt en gedacht – nieuwe maatregelen komen, vinden Carin Gaemers en Hugo Borst. “Mensen komen in gewetensnood”, vertelde Borst bij WNL Op Zondag. “Als je gewend bent dat je vaak of regelmatig op bezoek gaat bij je partner of familielid en je krijgt te horen dat je niet meer mag komen, dan leidt dat tot psychische nood. En de mensen om wie het gaat, de mensen met dementie, worden heel onrustig.” Daarom moet het bezoek aan verpleeghuizen in ieder geval op de agenda worden gezet, vindt Hugo Borst. Hij ziet absoluut het dilemma waarmee medewerkers van verpleeghuizen zitten: “Zij zien bewoners worstelen, ze zien de mantelzorgers worstelen, maar ze zijn heel bang voor dat coronavirus. Heel begrijpelijk. Toch zeggen zij: goed dat het op de agenda wordt gezet!”

Maak maatwerk mogelijk
Carin Gaemers pleit voor maatwerk. “We hebben in een noodsituatie een heel grote groep mensen, namelijk bewoners van verpleeghuizen, een vrijheidsbeperkende maatregel opgelegd van de zwaarste soort. Deze maatregel maakt maatwerk onmogelijk. Je ontneemt mensen hun individualiteit en hun autonomie.” Gaemers doet een dringend beroep op minister Hugo de Jonge en minister-president Mark Rutte om maatwerk mogelijk te maken. “Want dat kan! Er zijn instellingen die het al doen. Het gaat om het praktische verhaal en om het grote verhaal. Het grote verhaal is dat wij gezondheid definiëren als afwezigheid van lichamelijk lijden. Dat telt op een intensive care, daar staat dat bovenaan. In een verpleeghuis moet je gezondheid veel breder zien: daar weegt psychisch lijden net zo zwaar, zo niet zwaarder dan lichamelijk lijden. Die afweging moet je kunnen maken en dat kan nu niet.”

Bezoekershuisjes
Carin Gaemers en Hugo Borst breken ook een lans voor ‘bezoekershuisjes’ bij verpleeghuizen. “Festivalbouwers hebben aangeboden in tuinen van verpleeghuizen kleine kamertjes neer te zetten waar bewoners en familie elkaar veilig kunnen bezoeken”, weet Hugo Borst. “Dan heb je al weer veel meer contact dan via het kleine scherm van je tablet.” Dat wij ons optimaal inzetten voor onze ouderen en kwetsbaren vindt het tweetal ‘een kwestie van fatsoen’. “Mensen van 75 jaar en ouder hebben een hele geschiedenis achter zich. Wij zijn in Nederland niet zo goed in het vereren van deze helden. Dat doen ze in andere landen veel beter. Laten we daar een voorbeeld aan nemen”, aldus Hugo Borst bij WNL Op Zondag.

► Bekijk hier de uitzending van WNL Op Zondag

© 29 april 2020