Coronatest - Foto: Fernando Zhiminaicela (Pixabay)In de zorg kon er veel meer getest worden op corona en ‘dat had doden kunnen schelen’, blijkt uit een onderzoek van Nieuwsuur. In april wees minister De Jonge een voorstel van 50PLUS over het optimaal benutten van de testcapaciteit van de hand. “Waarom werd er niet maximaal getest zodat het werkelijk aantal besmette mensen duidelijker zou zijn geweest?”, wil Léonie Sazias van de bewindsman weten.

In de eerste twee maanden van de corona-uitbraak bleven duizenden tests op de plank liggen. Uit onderzoek van het actualiteitenprogramma Nieuwsuur blijkt dat in maart maar de helft van de beschikbare tests is gebruikt. In april daalde dit zelfs naar 30 procent. Zorgverleners hadden in die eerste twee maanden van de uitbraak veel vaker getest kunnen worden. Dat had veel besmettingen en doden kunnen schelen, zeggen betrokkenen.

Duizenden tests ongebruikt
In april verzocht 50PLUS het kabinet om de maximale capaciteit van 29.000 tests zo optimaal mogelijk te benutten. Er waren steeds meer mensen die van de tests gebruik wilden maken, waaronder mantelzorgers, maar dat gebeurde niet, blijkt uit de cijfers van Nieuwsuur. Minister Hugo de Jonge deed in april lacherig op het voorstel van 50PLUS. Hij noemde onze motie ‘volstrekt overbodig’. “Wat vraagt deze motie anders van het kabinet dan we al doen? Dat is een beetje het punt. Goed, nou, kijk maar. Kijk maar, en anders zie je maar”, was de laconieke reactie van de bewindsman. Naar nu blijkt een volkomen misplaatste respons van De Jonge, want er bleven duizenden tests ongebruikt.

Onbenutte tests
50PLUS stelde aanvullende vragen over deze onterecht niet gebruikte testcapaciteit, wat volgens betrokkenen leidde tot onnodige doden. “Zorgbestuurders kijken met verbazing naar de onbenutte tests”, stelt Léonie Sazias. Het Kamerlid wil van minister De Jonge horen of het ontraden op 22 april van de motie van 50PLUS over het optimaal benutten van de testcapaciteit fout was. “Tijdens dit debat gaf u aan dat de capaciteit niet nodig was. Welke afweging heeft u gemaakt om dit te zeggen terwijl zorgbestuurders hun zorgen uitten?”

Besmette mensen
“Waarom werd er niet optimaal getest zodat het werkelijk aantal besmette mensen duidelijker zou zijn geweest?”, wil Léonie Sazias van minister De Jonge weten. “En waarom is er niet besloten om sneller extra groepen aan te laten sluiten bij het testbeleid, aangezien de testcapaciteit dit toeliet?” Het Kamerlid van 50PLUS wil voor het aankomende debat over de ontwikkelingen rondom het coronavirus antwoorden op deze prangende vragen.

© 11 juni 2020