PvdA, GroenLinks, SP en 50PLUS willen gelijke beloning tussen mannen en vrouwen afdwingen. Vandaag sturen zij hiertoe een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer.

Gelijkheid mannen en vrouwen - Foto: Uslikajme (Pixabay)

PvdA, GroenLinks, SP en 50PLUS dienen vandaag een initiatiefwet in om gelijke beloning voor hetzelfde werk af te dwingen. Dat is hard nodig, want ondanks dat ongelijke betaling al bijna veertig jaar wettelijk verboden is, is er nog steeds sprake van een forse, onverklaarbare loonkloof tussen vrouwen en mannen. Vrouwen verdienen per uur gemiddeld 14 procent minder dan hun mannelijke collega’s. Dat verschil werkt ook door in de pensioenen. Voor 50PLUS is het belangrijk dat gelijke beloning ook voor die groep geldt.

Bewijslast omgedraaid

De vier partijen willen dat de werkgever verantwoordelijk wordt voor gelijke beloning binnen een organisatie. Niet langer de werknemer moet verantwoordelijk zijn om loondiscriminatie te constateren en aan te kaarten, maar de werkgever krijgt de plicht te laten zien dat in de onderneming gelijk loon voor gelijk werk wordt geboden. De bewijslast wordt met deze wet omgedraaid. Tevens willen de partijen dat er een certificeringssysteem wordt ingevoerd waarbij het voor organisaties met meer dan 250 werknemers verplicht wordt om iedere drie jaar cijfers aan te leveren over het salaris van de werknemers. Als er sprake is van ongelijke beloning, dan krijgt de werkgever de kans de situatie te verbeteren. Indien daar geen gevolg aan wordt gegeven volgen boetes.

Noodzakelijk voor gelijk pensioen

Het voorstel wordt ingediend door de Kamerleden Lilianne Ploumen (PvdA), Nevin Özütok (GroenLinks), Jasper van Dijk (SP) en Corrie van Brenk (50PLUS). “Gelijke beloning nú is noodzakelijk voor een gelijk pensioen later, laten we dat niet vergeten”, stelt fractievoorzitter Corrie van Brenk. PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen vult aan: “Het is te gek voor woorden dat vrouwen nog altijd minder verdienen dan mannen. Hoog tijd voor dwingender maatregelen dus.”

Eindelijk stappen zetten

“Deze wet gaat bedrijven dwingen om eindelijk stappen te zetten. Want wij willen gelijk loon voor gelijk werk!”, aldus Nevin Özütok en Jasper van Dijk vindt dat ongelijke beloning voor hetzelfde werk iets is uit de negentiende eeuw: “Met onze wet maken we een einde aan die achterhaalde praktijk.”

► Volg 50PLUS; meld u aan voor de gratis digitale nieuwsbrief!

© 5 oktober 2020