De burgemeester van Leiden wil 70-plussers weren uit de stembureaus bij de komende Tweede Kamerverkiezingen. Lijsttrekker Liane den Haan vindt deze leeftijdsdiscriminatie schandalig. Tweede Kamerlid Gerrit Jan van Otterloo heeft er Kamervragen over voor de verantwoordelijk minister.

Stembureau Winterswijk - Foto: Ciell (Wikimedia cc)

“70-plussers weren uit stemlokalen is leeftijdsdiscriminatie van de bovenste plank!”, zegt Liane den Haan, lijsttrekker voor 50PLUS. “Ongeveer 80 procent van de Nederlandse 70-plussers is vitaal. Als zij dat willen, geschikt zijn én geen coronaklachten hebben, dan kunnen zij prima lid zijn van een stembureau. Schandalig dat de burgemeester hen wil uitsluiten. Mensen willen juist graag meedoen en zich inzetten voor de samenleving; ook als ze ouder zijn. Hiermee zet de burgemeester van Leiden een hele groep weg als zwak en overbodig. Dat kan echt niet, vind ik.”

Onnodig betuttelend

Vanochtend werd al bekend dat naast inwoners van Leiden ook oud-raadsleden fel reageren op deze vorm van leeftijdsdiscriminatie. Daar is 50PLUS het mee eens en daarom trekken we aan de noodrem. Tweede Kamerlid Gerrit Jan van Otterloo heeft vragen over deze zaak voor minister Ollongren van Binnenlandse Zaken. Gerrit Jan noemt de actie van de burgemeester in de vragen aan Ollongren ‘onnodig betuttelend en generaliserend in de richting van 70-plussers’ en wil weten hoe de minister daarover denkt. “Het is aan iedereen zelf om de afweging te maken al dan niet zitting te willen nemen als lid van een stembureau, ongeacht leeftijd of welk ander persoonskenmerk dan ook.”

Kennis, kunde en inzet

Liane den Haan wijst op het verkiezingsprogramma van 50PLUS: “Daarin hebben we opgenomen dat leeftijdsdiscriminatie moet worden voorkomen. En ook vandaag laten we onze stem horen: Gerrit Jan van Otterloo formuleerde Kamervragen. In plaats van het aanhouden van een leeftijdsgrens zou de burgemeester van Leiden juist gebruik moeten maken van de kennis, kunde en inzet van oudere mensen!”

Verbreding in plaats van verjonging

In de Tweede Kamer heeft 50PLUS eerder al gepleit om kort voor de verkiezingen een – al dan niet verplichte – coronatest aan te bieden aan mensen die zitting nemen in een stembureau, naast alle andere maatregelen die zullen worden genomen. “De Leidse burgemeester zegt te willen komen tot verjonging van de stembureaus. In onze ogen zou dat moeten zijn: verbréding, aangezien democratie en participatie voor iedereen belangrijk zijn”, aldus Kamerlid Van Otterloo van 50PLUS.

Lees ook: 70-plusser mag gewoon in stemlokaal werken

► Volg 50PLUS; meld u aan voor de digitale nieuwsbrief!

© 23 november 2020