Stembureau Winterswijk - Foto: Ciell (Wikimedia cc)Ook Nederlanders van 70 jaar en ouder mogen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in maart stemlokalen bemensen als ze dat willen. Dat laat minister Ollongren van Binnenlandse Zaken weten in antwoord op Kamervragen van 50PLUS.

Tweede Kamerlid Gerrit Jan van Otterloo diende vragen in nadat de burgemeester van Leiden aangaf 70-plussers te willen verbieden werkzaamheden te verrichten in stemlokalen tijdens de verkiezingen in maart. De Leidse burgervader kwam inmiddels ook zelf terug op zijn uitlatingen.

Onacceptabel

Voor 50PLUS is deze vorm van leeftijdsdiscriminatie onacceptabel en daarom diende Gerrit Jan schriftelijke vragen in met het verzoek aan de minister Ollongren om haar licht op de zaak te laten schijnen. Het antwoord van de minister is helder. Zij schrijft: “Uitgangspunt is dat - zolang er consequent en volgens de bestaande richtlijnen en procedures wordt gewerkt - ook een persoon die wat het coronavirus betreft behoort tot een risicogroep lid van een stembureau kan zijn.”

Veel verontwaardiging

Inmiddels is de burgemeester van Leiden op zijn beslissing teruggekomen en mogen Leidenaren die tot de risicogroep behoren zelf kiezen of ze wel of niet ingezet willen worden bij stemlokalen in hun gemeente. Zijn eerdere beslissing leidde tot veel verontwaardiging in de samenleving. Ook 50PLUS liet luid en duidelijk weten dat deze vorm van leeftijdsdiscriminatie direct teruggedraaid dient te worden. De partij is dan ook blij dat dit inmiddels is gebeurd.

► Lijsttrekker Liane den Haan en Tweede Kamerlid Gerrit Jan van Otterloo over het voornemen om 70-plussers te weren als bezetting van een stemlokaal
► De antwoorden van minister Ollongren op de Kamervragen van 50PLUS

► Volg 50PLUS; meld u aan voor de gratis digitale nieuwsbrief!

© 9 december 2020