Laat restaurants die coronaproof gasten kunnen ontvangen, opengaan met kerst. Deze coronaproof restaurants kunnen dienen als ventiel voor een samenleving die op knappen staat. Dat is een voorstel dat lijsttrekker Liane den Haan van 50PLUS doet.

Kerstdiner - Foto: Nicole Michalou (Pexels)

Het kabinet maakte deze week bekend dat de huidige coronamaatregelen niet worden versoepeld en dat we met kerst slechts drie mensen per dag mogen ontvangen. 50PLUS komt met een alternatief voorstel voor de feestdagen. Laat restaurants die coronaproof gasten kunnen ontvangen opengaan met kerst. Dat is veiliger dan dat mensen dicht op elkaar thuis kerst vieren. Thuis worden immers de meeste mensen besmet. Bovendien geven we op die manier een sprankje hoop in deze moeilijke tijd.

Gecontroleerde alternatieve omgeving

Uit de cijfers van het RIVM blijkt dat de meeste mensen thuis worden besmet met het coronavirus. Daar is afstand houden ook vaak erg moeilijk. Zeker als je met meer mensen thuis kerst viert. Daarom zou het verstandig zijn, vindt 50PLUS, om mensen een gecontroleerde alternatieve omgeving te bieden waar ze kerst kunnen vieren. En die gecontroleerde omgeving is een coronaproof restaurant. Heel veel horecaondernemers hebben hun restaurant immers coronaproof gemaakt: ruime afstand tussen de tafels, looproutes en schermen. Mensen die met kerst dicht op elkaar thuis zitten, bied je hiermee dus een alternatief voor kerst.

Een beetje lucht

“Veel mensen zitten al maanden alleen thuis. Studenten die alleen maar online les volgen. En ouderen die aan huis gekluisterd zijn,” aldus Liane den Haan, lijsttrekker van 50PLUS. “Dat zet onze samenleving enorm onder druk. Mensen hebben een lichtpuntje nodig. Als je niet wilt dat je autoband knapt, laat je er gecontroleerd een beetje lucht uit. Laat de coronaproof restaurants het ventiel van onze maatschappij zijn. Geef wat lucht en zorg dat mensen er weer tegen kunnen.”

Perspectief

Dit voorstel biedt niet alleen perspectief voor gezinnen die graag ook opa of oma uitnodigen voor het kerstdiner. Het biedt ook hoop aan de duizenden restaurants die coronaproof zijn en graag gasten willen ontvangen met de feestdagen. Hun medewerkers en ook mensen met een bijbaantje kunnen weer aan de slag. Uiteraard kunnen alleen die restaurants open die aan de voorwaarden voldoen.

Wat ruimte geven

Liane den Haan: “Natuurlijk moeten we er met z’n allen voor zorgen dat we het coronavirus eronder krijgen. Ik sluit me daarom aan bij het advies van de GGD’en om voorzichtig te zijn met kerst. Ga niet naar iemand toe als je je ziek voelt en blijf op 1,5 meter afstand. Maar als we ons daaraan houden, kan er volgens mij meer dan het kabinet nu aangeeft. Laten we de horeca en mensen die graag samen willen eten, wat ruimte geven. Laat kerst op die manier een lichtpunt zijn!” •

Lees ook: Versoepeling voor restaurants die coronaproof zijn
► Volg 50PLUS; meld u aan voor de gratis digitale nieuwsbrief!

© 10 december 2020