Nog veel onduidelijkheden over vaccinatiestrategie

Vaccin - Foto: Maksim Goncharenok (Pexels)“Over de vaccinatiestrategie is nog heel veel onduidelijk”, zei Léonie Sazias tijdens het debat over de coronaontwikkelingen. Het Kamerlid vroeg extra aandacht bij de komende vaccinatieronden voor vrijwilligers die in de zorg werken. Léonie brak ook een lans voor ondernemers die juist tijdens de feestdagen een groot deel van hun jaaromzet moeten halen.

Bij het tweewekelijkse debat over de ontwikkelingen rondom het coronavirus had Léonie Sazias diverse vragen over het vaccin en de aanstaande vaccinaties voor de minister. “Over de vaccinatiestrategie is nog heel veel onduidelijk”, zei het Kamerlid. Ze gaf aan dat 50PLUS zich kan vinden in het prioriteitenlijstje voor de vaccinaties: eerst de zorgmedewerkers die met kwetsbare mensen werken, dan mensen die in een verpleeghuis of instelling wonen. Léonie vroeg ook aandacht voor de vrijwilligers die in de zorg werken: “Dat zijn vaak wat oudere mensen, maar zij zijn degenen die de zorg in verpleeghuizen ondersteunen en vaak helpen op de dagbesteding. Die vrijwilligers kunnen we niet missen!”

Extra steun

Léonie vroeg welke extra steun ondernemers en werkenden krijgen die juist rond de feestdagen een groot deel van hun jaaromzet moeten gaan halen. “Dat kunnen ze nu niet doordat ze blijvend op slot zitten.” Het Kamerlid vroeg zich hardop af wat het zegt over de blijvende sluiting van de horeca dat de R-waarde nu nagenoeg gelijk is aan de R-waarde vlak vóór de algehele sluiting. “50PLUS ziet toch graag een versoepeling in het vooruitzicht voor restaurants die coronaproof zijn!”, aldus Léonie Sazias.

► Volg 50PLUS; meld u aan voor de gratis digitale nieuwsbrief!

De volledige inbreng van Kamerlid Léonie Sazias bij het debat over de ontwikkelingen rondom het coronavirus met minister Hugo de Jonge:

“Het is bijna kerst en we zouden met z’n allen niets liever willen dan met alle kinderen en kleinkinderen aan tafel te kunnen zitten. Maar helaas, de oplopende cijfers laten zien dat dat nu gewoon echt niet kan. Er is ook nog een periode na de kerst, en dan hebben we ook nog oud en nieuw. Het is zorgelijk dat uit onderzoek blijkt dat meer dan een kwart van de Nederlanders met meer dan drie mensen kerst gaat vieren. Hoe krijgen we bij deze mensen de ernst van de zaak beter op het netvlies?

Gelukkig houden de meeste mensen zich wel aan de maatregelen, maar hoe begrijpelijk ook de coronamoeheid is, we moeten echt nog even stevig volhouden. Schokkend vond ik om vanmorgen tijdens de technische briefing te horen hoe vaak zorgverleners uitgescholden en agressief bejegend worden.

Ook als we in januari gaan vaccineren moeten we voorkomen dat mensen gaan denken dat het dolle dinsdag is, ook dan duurt het nog maanden voordat het slot er af kan. Het thuiswerken gebeurt nu al veel minder dan tijdens de eerste golf, daar moet echt een tandje bij. Gaat de minister daar bij de werkgevers extra op aandringen? Ook in de brief staat er helemaal niks over thuiswerken.

Vaccinaties
Over de vaccinatiestrategie is nog heel veel onduidelijk. Over hoeveel vaccins kunnen we straks eigenlijk beschikken? Voor welke doelgroep is welk vaccin geschikt? Hoe kan het zijn dat ze in Groot-Brittannië wel al zijn begonnen met vaccineren. Hebben zij een andere strategie? Weten zij meer dan wij?

Wij krijgen straks 500.000 vaccins; dat zouden er eigenlijk een miljoen zijn. Hoe komt het nu dat het maar de helft is? Wat is de reden daarvoor?

Het Pfizer-vaccin moet je tweemaal vaccineren en dus is 500.000 niet eens genoeg om alle zorgmedewerkers te vaccineren. En dan is er ook nog eens sprake van 20 procent mogelijke spillage. 20 procent, één/vijfde, dat is wel erg veel. Hoe kunnen we dat percentage naar beneden krijgen?

Wij kunnen ons vinden in het prioriteitenlijstje zoals in de brief staat: eerst de zorgmedewerkers die met kwetsbare mensen werken, dan mensen die in een verpleeghuis of in een instelling wonen. 50PLUS wil daarbij ook aandacht vragen voor de vrijwilligers die in de zorg werken. Dat zijn ook vaak wat oudere mensen, maar zij zijn degenen die de zorg in verpleeghuizen ondersteunen en vaak helpen op de dagbesteding. Die vrijwilligers kunnen we niet missen!

Mondkapjes
Dan de mondkapjesplicht en in het bijzonder mensen die om medische redenen er geen kunnen dragen. Daar is veel onduidelijkheid over. Wij vinden het echt niet kunnen dat mensen hun medische privégegevens zouden moeten overleggen. Hoe kan een Boa daarover oordelen of de manager van de supermarkt? Afgelopen week werd een man die zijn medische gegevens liet zien aan een conducteur alsnog de trein uitgezet. Je kan bij Vilans een kaartje afdrukken, maar dat is echt geen bewijs. Ik begrijp dat het lastig is, maar de minister zal er echt iets op moeten verzinnen want je kunt gewoon niet aan mensen vragen om hun medische privégegevens zomaar te overleggen. Wat gaat de minister hier voor regelen?

Steunmaatregelen
Dan over de steunmaatregelen. De steun op het huidige niveau kan niet voorkomen dat de financiële strop voor ondernemers en sectoren steeds strakker wordt aangetrokken, dat schulden hard oplopen en pensioenvoorzieningen verdampen! Dat kan toch niet de bedoeling zijn? Het aanvullende pakket van vandaag moet soelaas gaan bieden. Onze prangende vraag is of dit nu echt genoeg is? Wordt de schuldenberg voor ondernemers zo niet toch nog steeds hoger?

In de kern is onze vraag: welke extra steun krijgen ondernemers en werkenden, die juist rond de feestdagen een groot deel van hun jaaromzet moeten gaan halen, maar dat niet kunnen doordat ze blijvend op slot zitten?

Juist nu – financieel met de rug tegen de muur en met een gesloten bedrijf – krijgt circa 60 procent van de ondernemers óók nog eens te maken met terugvordering van eerder te hoog berekende NOW-loonsubsidie. Wij vinden dat de combinatie van vereffening van eerdere steun en lopende steun ondernemers niet uiteindelijk de nek mag gaan omdraaien! Want dan is alle steun voor niets geweest. Hoe gaat de minister dat voorkomen? Is het een optie om de vereffening uit te stellen?

Mooi dat o.a. de motie van 50PLUS geleid heeft tot de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) van SZW, voor mensen die nu buiten alle regelingen vallen. Goed dat deze regeling er eindelijk komt! Maar, kunnen gemeenten dit vele arbeidsintensieve maatwerk er nog bij hebben? Hoeveel mensen moeten hier naar verwachting mee geholpen worden? Krijgt de regeling een terugwerkende kracht?

Horeca
Mag uit de gelekte ‘onvoldragen’ notitie van EZK over besmettingen in de horeca geconcludeerd dat er binnen het kabinet nog steeds verschillend gedacht wordt over de zin van op slot houden van de horeca? De R-waarde nu is nagenoeg gelijk aan de R-waarde vlak voor de algehele sluiting van de horeca, geruime tijd geleden. Wat zegt dat over de blijvende sluiting van de horeca? 50PLUS ziet toch graag een versoepeling in het vooruitzicht voor restaurants die coronaproof zijn.

Thuis- en daklozen belandden de afgelopen maanden weer vaker op straat. Artsen en andere ondersteuningsorganisaties melden dat zij al maanden een groot aantal cliënten niet te kunnen bereiken. Kan de minister-president in ieder geval tot het eind van deze Covid-winter opvang voor alle daklozen garanderen, zodat het mogelijk wordt om adequate zorg en hulp te bieden?”

Lees ook: Geef ook zorgvrijwilligers voorrang bij coronavaccinatie

© 9 december 2020