Liane den Haan - Foto: Patricia SteurMinister Koolmees zal naar verwachting komende week bekendmaken dat er komend jaar geen pensioenkortingen komen. Wat 50PLUS betreft is dat een begin, maar moet er méér gebeuren om de miljoenen gepensioneerden tegemoet te komen. Ouderen zijn er sinds 2008 maar liefst 20 procent op achteruit gegaan en de maat is vol. Daarom gaat 50PLUS komende week actie voeren in Den Haag en digitaal in de rest van het land.

“Meer dan drie miljoen gepensioneerden zien hun koopkracht al jaren lang afnemen”, zegt Liane den Haan (foto), lijsttrekker van 50PLUS. “Het pensioenbedrag dat ze op hun rekening krijgen is hetzelfde, maar wordt steeds minder waard. We zien dat alles flink duurder is geworden: boodschappen, woninghuur, energie, zorgkosten en gemeentelijke lasten. Gelukkig zijn er mensen die goed kunnen rondkomen van de AOW en hun aanvullend pensioen. Maar er is een steeds grotere groep mensen die het water aan de lippen staat. We zien dat mensen moeilijk rond kunnen komen en zelfs dat ze zorg mijden. Dit kan toch niet waar zijn in ons land?!”

Onzekerheid

“Het kabinet laat deze mensen al twee jaar achter elkaar in onzekerheid of hun pensioen wordt gekort”, vervolgt Liane. “Het is nu twee weken voor kerst. Dat kunnen we echt niet maken. Daarom kondigen we vandaag acties aan die we komende week in Den Haag en digitaal in de rest van Nederland gaan houden.”

Al jarenlang koopkrachtverlies

“In 2010 was al duidelijk dat alle effecten van de economische crisis en de hogere levensverwachting vooral op het bord van gepensioneerden terecht zouden komen. Toen hadden betrokken partijen door moeten zetten en het pensioenstelsel moeten veranderen om erger te voorkomen. Dat is niet gebeurd, waardoor gepensioneerden al jarenlang koopkrachtverlies lijden,” aldus de lijsttrekker van 50PLUS.

50PLUS eist bij de acties het volgende:

Pensioenkortingen definitief van de baan.

Stoppen met ons arm rekenen met een extreem lage rekenrente.

Het indexeren van de pensioenen.

Haal constante dreiging weg

Liane den Haan: “Vanwege corona kunnen we geen grote demonstraties houden. Daarom gaan we komende week met een kleine afvaardiging naar Den Haag. En in het hele land doen gepensioneerden digitaal mee met onze actie. Samen roepen we minister Koolmees op: zet de rekenregels van het huidige pensioenstelsel bij het grof vuil en haal de constante dreiging van kortingen op de pensioenen voor eens en altijd weg.”

► Volg 50PLUS; meld u aan voor de digitale nieuwsbrief!

© 12 december 2020