In de kerstvakantie gaan veel minder mensen op vakantie én de restaurants zijn vanwege de lockdown nog steeds dicht. Daardoor wordt het drukker in de supermarkten dan ooit te voren. 50PLUS voorziet dat veel mensen daarom niet zelf boodschappen durven doen. Vooral ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid. Daarom pleit 50PLUS voor maatregelen zodat ook deze groep de boodschappen op tijd en veilig in huis heeft.

Supermarkt - Foto: gratisography (Pexels)

“De bezorgdiensten van veel supermarkten hebben het al tijden erg druk”, stelt lijsttrekker Liane den Haan vast. “Voor kerst zij zullen het alleen maar drukker krijgen. Maar juist deze bezorgdiensten kunnen mensen met een kwetsbare gezondheid ondersteunen. Waaronder ouderen en mensen die niet lang kunnen staan en dus de lange rijen voor supermarkten moeten vermijden. Daarom roepen we bezorgdiensten op om een deel van hun capaciteit vrij te houden voor mensen met een kwetsbare gezondheid. Of om extra capaciteit te regelen om boodschappen te bezorgen.”

Gastheer of -vrouw bij de ingang

Daarnaast vindt 50PLUS het belangrijk dat er een gastheer of -vrouw bij de ingang van de supermarkt staat. Hij/zij kan in de gaten houden of er niet te veel mensen binnen zijn. En om te helpen om de winkelwagentjes schoon te maken.

Geen speciale 'ouderenuren'

Tijdens de eerste en de tweede coronacrisis is gebleken dat een apart uurtje voor ouderen om boodschappen te doen niet werkte. De supermarkten deden van 7 tot 8 uur ’s ochtends hun deuren exclusief open voor 70-plussers, maar de winkels bleven leeg. De meeste mensen die een zwakke gezondheid hebben worden ’s ochtends geholpen door de thuiszorg en die komen niet om 6 uur, zodat iemand om 7 uur bij de supermarkt kan staan. De mensen die dan wel graag een boodschap willen doen, waaronder mensen met een vroege dienst op hun werk, konden niet in de supermarkt terecht. Hetgeen alleen maar voor irritaties zorgde.

Mensen helpen

“Speciale uurtjes voor ouderen, dat moeten we dus niet meer doen”, vindt Liane. “Dat blijkt niet te werken. We moeten mensen helpen die vanwege hun gezondheid niet naar de supermarkt kunnen of – nu het extreem druk dreigt te worden – niet durven. Supermarkten, houd capaciteit vrij voor deze groep mensen. Of zorg voor extra capaciteit, zodat iedereen zijn boodschappen op tijd heeft.”

Kijk naar anderen om

“Daarnaast roep ik iedereen op om in zijn eigen straat of wijk naar anderen om te kijken,” aldus Liane den Haan. “Ga even langs, bel aan en vraag of je iets voor iemand mee kan nemen van de supermarkt. Of maak gewoon een praatje met iemand die veel alleen is. Een klein gebaar, dat vaak enorm wordt gewaardeerd.”

► Volg 50PLUS; meld u aan voor de digitale nieuwsbrief!

© 14 december 2020