Nieuwe lockdown harde klap voor velen

Niet alleen bedrijven, werknemers en zelfstandige ondernemers worden zwaar getroffen door de nieuwe lockdown waaronder Nederland gebukt gaat, ook veel individuele mensen, vaak ouderen, treffen de zware coronamaatregelen ongenadig hard. “Vele malen harder nog dan de eerste keer, omdat ze weten wat het inhoudt”, aldus fractievoorzitter Corrie van Brenk.

Oudere alleen - Foto: Tato Villanova (Pexels)

De klap van nieuwe lockdown die gisteren door premier Rutte werd aangekondigd werkt vele malen harder door dan de eerste, zei Corrie van Brenk in het extra coronadebat in de Tweede Kamer. “Het treft mensen, vooral ook ouderen, vele malen harder nu omdat ze weten wat het inhoudt. Laten wij deze mensen alstublieft niet vergeten de komende weken!” De fractievoorzitter van 50PLUS deed een beroep op onder meer ouderenbonden, vrijwilligers en buren om naar elkaar te willen omkijken. “Op die manier kan het voor iedereen een mooie kerst worden en wordt niemand vergeten.”

Verpleeghuizen

Corrie bedankt het kabinet voor de les die het geleerd heeft uit de eerste lockdown, en die ook wordt toegepast: verpleeghuizen gaan deze keer niet massaal op slot. “De dagbesteding blijft open om de mantelzorgers te ondersteunen”, gaf ze als positief voorbeeld, maar het Kamerlid sprak tevens haar zorg uit over het oplopende aantal besmettingen in verpleeghuizen. “Zijn er nog aanvullende maatregelen te nemen om die oplopende besmettingen tegen te gaan?”, vroeg zij aan minister Hugo de Jonge.

Black Friday-blaren

Corrie van Brenk vroeg aan de minister een verklaring van hoe de cijfers zo drastisch konden toenemen. “Zitten we nu op de Black Friday-blaren? Hoe kan het dat minister De Jonge er weer zo door wordt verrast?” De huidige cijfers zijn dramatisch voor de zorg en doorstroming. “Ik maak me zorgen om het aantal bedden op de intensive care. Er liggen momenteel 1026 mensen op de IC. Vanaf 1 januari zijn er 1700 IC-bedden beschikbaar, maar het ontbreekt aan personeel. Naar hoeveel bedden kunnen we werkelijk opschalen als we daarmee rekening houden? Hebben we wel genoeg bedden de komende weken? En zo niet, wat dan?”, vroeg de fractievoorzitter van 50PLUS aan de minister van Volksgezondheid.

De volledige inbreng van fractievoorzitter Corrie van Brenk bij het debat over de ontwikkelingen rondom het coronavirus met minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport:

“Maandagavond kregen wij een email van een mevrouw van 83 jaar die vanuit het verzorgingshuis uit Amersfoort met tranen in haar ogen naar de persconferentie van premier Rutte had gekeken. Ze schreef dat ze zo blij was dat na de eerste lockdown weer licht aan de horizon leek te verschijnen, maar dat ze altijd uit voorzorg afstand tot haar kinderen en kleinkinderen hield. Ze is verdrietig en angstig voor wat er komen gaat. Ze vreest het isolement en de donkere dagen waren in al haar 83 jaren zelden zo donker. De klap van deze nieuwe lockdown werkt vele malen harder door dan de eerste, omdat we weten wat het inhoudt. Laten wij deze mensen alstublieft niet vergeten de komende weken.

Zorgwekkende cijfers
De cijfers liegen er niet om: bijna 10.000 besmettingen per dag. Als je dan weet dat 1 procent naar het ziekenhuis moet en 0,35 procent op de intensive care komt en dat coronapatiënten gemiddeld zestien dagen op de IC blijft, dan begrijpt iedereen dat dit dramatische cijfers zijn voor de zorg en doorstroming. Zitten we nu op de Black Friday-blaren? Hoe verklaart de minister deze gigantische toename? En hoe kan het dat hij er weer zo door wordt verrast?

Gisteren lagen er in totaal 1026 mensen op de IC, ongeveer de helft daarvan zijn coronapatiënten. Vanaf 1 januari zouden er 1700 IC-bedden moeten zijn. Die bedden zijn er wel, maar het ontbreekt aan personeel. Naar hoeveel bedden kunnen we werkelijk opschalen als we daarmee rekening houden? Hebben we wel genoeg bedden de komende weken? En zo niet, wat dan?

Reizen en thuis werken
We hebben allemaal de beelden gezien van de mensenmassa’s op Schiphol. Reizen wordt dringend afgeraden, maar verder wordt niemand een strobreed in de weggelegd. Dit kán toch niet langer?

Hetzelfde geldt voor thuiswerken. Het OMT adviseert om striktere afspraken te maken over thuiswerken, de minister gaat in gesprek hierover met werkgeversorganisaties en blijft het dringende advies om thuis te werken herhalen. Waar denkt hij dan aan?

Het blijven herhalen van het dringende advies om ‘thuis te werken tenzij…’ werkt niet, die vrijblijvendheid moet ervan af! Hoe zal het gaan met oud en nieuw? Geen samenscholing, maximaal twee mensen hoe wordt dat gehandhaafd? Zadelen we onze politie niet met een onmogelijke opdracht op?

Verpleeghuizen
50PLUS bedankt het kabinet dat er geleerd is van de eerste lockdown, dus nu geen verpleeghuizen massaal op slot. De dagbesteding blijft open om de mantelzorgers te ondersteunen. Maar het aantal besmettingen in verpleeghuizen loopt wel op. Zijn er nog aanvullende maatregelen te nemen om die oplopende besmettingen tegen te gaan?

Ondernemers
Niet alleen het virus, maar ook de afgekondigde harde lockdown gaat mensen, bedrijven, werknemers, en zelfstandigen keihard raken. Hoe krijgt het kabinet het vorige week gepresenteerde aanvullende steun- en herstelpakket snel operationeel? Het is immers nú keihard nodig. Zeker omdat nu een nóg grotere groep ondernemers én hun gezinnen direct in hun bestaanszekerheid getroffen worden door de lockdown! Ook wordt rond de feestdagen door veel ondernemers een groot deel van de jaaromzet gehaald. Hoe worden ondernemers geholpen om deze zware klap op te vangen?

Is er nu ook weer een regime voor daklozen waardoor ze niet overdag de straat opgestuurd worden? Zijn er extra plekken?

Bij de schoolsluiting tijdens de eerste golf waren er veel leerlingen helemaal buiten zicht. Kunnen we dat nu voorkomen?

Als laatste: de kerstdagen komen eraan. Kan het kabinet nog iets doen richting de kerstdagen voor eenzame ouderen? Een oproep aan alle ouderenbonden, aan vrijwilligers, aan buren die naar elkaar willen omkijken zodat het voor iedereen een mooie kerst wordt en niemand wordt vergeten.”

© 15 december 2020