Corrie van Brenk voert actie voor de pensioenenMet zijn brief aan de Tweede Kamer over pensioenen zegt minister Koolmees tegen gepensioneerden: ‘Pas op hoor, het is glad! Hou jezelf goed vast, want ik doe het niet. Ik laat jullie gewoon vallen.’ “De pijn van nieuwe economische klappen wordt eenzijdig neergelegd bij gepensioneerden”, stelt Corrie van Brenk vast.

Minister Koolmees heeft de Tweede Kamer een brief gestuurd waarin hij onder meer stelt dat pensioenfondsen het komend jaar hun pensioenen niet hoeven te korten bij een dekkingsgraad van 90 procent of hoger, in plaats van de wettelijke 104 procent. Meer over de brief leest u hier.

Risicovolle economische tijden

Corrie van Brenk (foto) is zeer kritisch op de brief van Koolmees: “In misschien wel de meest risicovolle economische tijden sinds de jaren 40, stelt de minister de kortingsgrens voor volgend jaar op 90 procent dekkingsgraad en op 95 procent in de transitieperiode tot 2027”, zegt de fractievoorzitter van 50PLUS. “Dat zijn niveaus waar de meeste fondsen nu zeer dichtbij staan. Er is dus geen énkele ruimte voor economische tegenvallers. Eén slecht beursjaar, één valutacrisis, één soevereine staat die niet meer aan zijn verplichtingen kan voldoen en alle schade moet meteen worden uitgedeeld aan gepensioneerden. Of nou ja, uitgedeeld, zeg maar afgepakt!”

Langs de rand van de afgrond

Minister Koolmees zet de gepensioneerden midden in een grote wereldcrisis vlak langs de rand van de afgrond, stelt Corrie van Brenk vast. “Hij zegt vervolgens: ‘Pas op hoor, het is glad! Hou jezelf goed vast, want ík doe het niet. Ik laat jullie gewoon vallen.’ De minister geeft in zijn brief wel aan dat de gedempte premie veel kapitaal verschuift van oud naar jong, maar de pijn van nieuwe economische klappen wordt toch eenzijdig neergelegd bij gepensioneerden. Plotseling moeten korten ligt gewoon op tafel. Maar plotseling een kostendekkende premie betalen niet.”

Willekeur kent geen grenzen

50PLUS vindt dat de kortingsgrenzen op 90 procent respectievelijk 95 procent dekkingsgraad gekozen zijn omdat ze goed klinken. “Zo lijkt het alsof de minister met de hand over zijn hart heeft gestreken”, vindt Corrie. “Maar dat klopt niet! Zoals 50PLUS al jaren zegt: er wordt gerekend met een rekenrente / discontovoet die niet realistisch en niet redelijk is. Dan is de dekkingsgraad die uit de berekening komt ook quatsch. De willekeur kent geen grenzen. Als topeconoom Piketty met historisch onderzoek aantoont dat de ongelijkheid in de wereld toeneemt door het langjarige rendement op kapitaal van gemiddeld 5 procent, dan staat het grootste deel van de Kamer te juichen. Maar als je zegt dat het dus ook geldt voor pensioenen, dan luistert niemand meer. Het kabinet rekent voor alles behálve pensioenen ook met een veel hogere discontovoet. Zelfs voor klimaatinvesteringen – die zichzelf nog helemaal niet bewezen hebben met een goede trackrecord zoals pensioenfondsen – gebruikt het kabinet met liefde een ‘rekenrente’ van 3 procent. Die liefde krijgen gepensioneerden niet. Een schraal aanbod met heel veel risico voor de komende jaren. Dat, terwijl zowel de kortingen als de premiestijgingen voorkomen kunnen worden als we het pensioenstelsel dezelfde realistische rekenrente zouden gunnen die we op andere terreinen zo normaal vinden!”

Lees ook: Stop koopkrachtverlies gepensioneerden
► Volg 50PLUS; meld u aan voor de digitale nieuwsbrief!

© 17 december 2020