50PLUS roept het kabinet op het advies van de Gezondheidsraad te volgen om thuiswonende 60-plussers en ouderen met een medische indicatie met voorrang te vaccineren. “Zij lopen veel risico om erg ziek te worden door corona”, stelt lijsttrekker Liane den Haan. Een voorstel van 50PLUS om ook de vaccins die nog goedgekeurd moeten worden éérst in te zetten voor de groep thuiswonende ouderen werd door de hele Tweede Kamer gesteund!

Vaccin covid - Foto: Cottonbro (Pexels)

In het vaccinatieschema zoals dat door het kabinet is vastgesteld stond de groep ‘60-plussers met een medische indicatie’ aanvankelijk helemaal vooraan. De hele groep is echter inmiddels verwijderd uit het schema. De mensen die tot deze categorie behoren zijn verdeeld over andere groepen, wat betekent dat zij langer moeten wachten op hun vaccinatie. Erg onverstandig, vindt Liane den Haan, lijsttrekker van 50PLUS: “Mensen van 60-plus met een medische indicatie moeten juist snel – dus met voorrang – worden gevaccineerd! Die lopen veel risico om erg ziek te worden door corona.”

Klik hier voor het interview van Liane den Haan met BNR over het vaccineren van ouderen

Hogere prioriteit

Epidemioloog Alma Tostmann is het met Liane eens. Tegen de NOS zegt zij: “De 60 tot 75 jaar oude mensen met medische indicatie zijn juist de mensen die in het ziekenhuis of op de IC belanden als ze corona krijgen. Deze groep moet een hogere prioriteit hebben in het schema.”

Veel onduidelijkheid

In de Tweede Kamer kaartte Léonie Sazias het schrappen uit het vaccinatieschema van de specifieke groep ‘60-plussers met een medische indicatie’ aan. Het Kamerlid zei tegen minister Hugo de Jonge dat dat heeft gezorgd voor ontzettend veel onduidelijkheid onder thuiswonende ouderen. “Zij weten niet wanneer zij in aanmerking komen voor vaccinatie”, stelde het Kamerlid van 50PLUS. “We krijgen daar echt enorm veel mails, telefoontjes en apps over. Zoals deze, van meneer Ten Cate. Hij schrijft: ‘Ik ben 72, thuiswonend, heb een hartaandoening en suikerziekte. Onduidelijk is wanneer ik voor vaccinatie in aanmerking kom.’ Ik wil duidelijkheid hierover.”

Unanieme steun

Om de duidelijkheid te bespoedigen diende Léonie Sazias samen met haar 50PLUS-collega Gerrit Jan van Otterloo een motie in. De twee Kamerleden wezen het kabinet op het advies van de Gezondheidsraad om beschikbare vaccins éérst in te zetten voor 60-plussers en mensen met een kwetsbare gezondheid, omdat daarmee de meeste gezondheidswinst behaald kan worden. “Door dit advies te volgen, neemt de druk op de ziekenhuizen af, wat een gunstig effect heeft op de periode van lockdown”, zei Léonie. Het Kamerlid kwam daarom met het voorstel om ook de vaccins die nog goedgekeurd moeten worden, en die in gelijke mate geschikt zijn voor ouderen als het BioNTech/Pfizervaccin, eerst in te zetten voor de groep thuiswonende mensen van 60 tot 75 jaar. De Tweede Kamer steunde het voorstel van 50PLUS unaniem; de motie werd met algemene stemmen aangenomen!

Lees ook: Vaccinatiebeleid zwalkt, slecht geanticipeerd
► Volg 50PLUS; meld u aan voor de gratis digitale nieuwsbrief!

© 7 januari 2021