Eurobiljet - Foto: Isadora Lollo (FreeImages)

Laat bedrijven die fors hebben geprofiteerd van de coronacrisis een deel van de steunmaatregelen van het kabinet financieren, stelt 50PLUS voor. “Het zou fair zijn dat zij bijdragen aan een solidariteitsfonds,” aldus lijsttrekker Liane den Haan van 50PLUS. 

Het ene steunpakket na het andere is nodig om bedrijven in de coronacrisis te ondersteunen. Terwijl er ook veel bedrijven zijn die het afgelopen jaar fors hebben geprofiteerd. 50PLUS wil dat deze bedrijven meer solidariteit tonen voor gedupeerde ondernemers en tijdelijk extra winstbelasting gaan betalen. “Het zou fair zijn dat zij bijdragen aan een solidariteitsfonds en zo mee betalen aan de steunmaatregelen van het kabinet,” aldus Liane den Haan.

Extra geld

"Ik zie dat de voorzitter van MKB Nederland, Jacco Vonhof, ongeveer iedere week roept dat er extra geld moet komen voor bedrijven die het zwaar hebben,” aldus Liane. “Heel terecht, want met name veel midden- en kleinbedrijven zijn door de Covid-pandemie hard geraakt. Maar er zijn ook bedrijven die juist heel goed draaien. Denk aan internetbedrijven, supermarkten, pakketbezorgers en de fietsbranche.”

Steunprogramma’s

De hoge omzet en winst van deze bedrijven is mede te danken aan de vele steunprogramma’s van de overheid. Met die steunpakketten heeft het kabinet een diepe recessie weten te voorkomen. Liane den Haan: “Ik vind dan ook dat bedrijven die profiteren van de coronacrisis solidair moeten zijn met gedupeerde bedrijven. En die solidariteit is op dit moment ver te zoeken. Grote bedrijven maken gebruik van allerlei fiscale constructies. Ik durf nu al te voorspellen dat zij straks – als er terug moet worden betaald – als hardste roepen dat dat niet gaat. Ze staan vooraan bij het halen en achteraan bij het brengen van geld.”

Winstbelasting

“50PLUS stelt voor dat bedrijven die van Covid hebben geprofiteerd tijdelijk extra winstbelasting betalen”, zegt Liane den Haan. “Daarmee kan een soliditeitsfonds worden gestart om een deel van de steunmaatregelen te financieren. Vanuit 50PLUS heeft collega Corrie van Brenk dit voorstel voor een solidariteitsfonds in de Tweede Kamer gedaan.”

► Volg 50PLUS; meld u aan voor de gratis digitale nieuwsbrief!

© 1 februari 2021