Containers voor afvalDe gemeentelijke woonlasten stijgen dit jaar meer dan ooit en veel sterker dan de inflatie. Mensen die een woning huren betalen 8 procent meer, mensen met een koopwoning ruim 6 procent. 50PLUS maakt zich grote zorgen om de mensen met een smalle portemonnee, waaronder een deel van de gepensioneerden. Hun koopkracht verslechtert steeds verder.

“Ik maak me ernstig zorgen over wat dat gaat betekenen voor de groep met een smallere portemonnee, waartoe nogal wat gepensioneerden horen”, zegt Liane den Haan, lijsttrekker voor 50PLUS. “De koopkracht van deze mensen stond al zwaar onder druk. Zeker doordat de pensioenen al meer dan tien jaar niet zijn meegestegen met de prijzen. Dat wordt nu alleen maar erger.”

Minimale extraatje vervliegt direct

Werkenden gaan er enkele tientjes per maand op vooruit, zo bleek vorige week bij het bekijken van de eerste salarisstroken van 2021. Maar de blijdschap om dat minimale extraatje op het nettosalaris vervliegt snel nu bekend is dat de gemeentelijke woonlasten dit jaar aanzienlijk gaan stijgen.

Huurders betalen gemiddeld 8 procent meer aan gemeentelijke lasten, mensen met een eigen woning 6,2 procent. Slecht nieuws voor werknemers, nog slechter nieuws voor iedereen met een uitkering en voor gepensioneerden. Van mensen met een pensioen was al bekend dat zij er licht op achteruit gaan, daar komt deze buitenproportionele lastenstijging nog eens bovenop.

Koopkracht zwaar onder druk

De gemeentelijke woonlasten OZB, rioolheffing en afvalstoffenheffing stijgen voor huiseigenaren gemiddeld met 45 euro, en dat kan oplopen tot 774 euro per jaar, een stijging van 6,2 procent. De verhoging van de gemeentelijke belastingen torent zelfs ver uit boven de verwachte inflatie over 2021 van 1,4 procent.

Inflatiecorrectie

50PLUS wil dat de komende vier jaar op lokale en provinciale belastingen hóógstens de inflatiecorrectie wordt toegepast. “Dat moet voorkomen dat burgers opnieuw koopkracht inleveren”, aldus Liane den Haan.

► Volg 50PLUS: meld u aan voor de gratis digitale nieuwsbrief!

© 13 januari 2021