50PLUS, net als meerderheid senioren, voorstander van avondklok

Avondklok - Beeld: Geralt (Pixabay)Zeventig procent van de 60-plussers is het er mee eens dat het kabinet een avondklok wil instellen. Dat blijkt uit een peiling van 50PLUS onder ruim 1800 senioren. Ook 50PLUS is voorstander van een avondklok.

Net als de ruime meerderheid van alle senioren is ook 50PLUS voorstander van de avondklok. “Veel senioren willen graag licht zien aan het eind van de donkere coronatunnel”, licht lijsttrekker Liane den Haan toe. “Dat blijkt ook uit een peiling die we hebben gedaan: twee derde van de senioren gaf aan voorstander te zijn van een avondklok. Dat snap ik, want veel oudere mensen zitten al bijna een jaar thuis en zijn veel meer alleen dan voorheen. We horen en zien dat het sociale isolement veel met hen doet en depressiviteit ligt op de loer. En helaas gaat het ook nog wel een tijdje duren voordat alle 60-plussers zijn gevaccineerd tegen het coronavirus. Een avondklok geeft – ondanks het feit dat het voor sommige ouderen gevoelig ligt – perspectief. Perspectief op het verlichten van de zorg en daarmee op continuïteit van de reguliere zorg.”

Gaat helpen

De helft van de respondenten uit de peiling van 50PLUS denkt dat een avondklok het beste is. En twee derde zegt dat dit zeker gaat helpen om het coronavirus terug te dringen. Eén op de vier senioren denkt dat de avondklok niet gaat helpen. Ruim 1800 respondenten vulden de vragenlijst in. Van hen is 64 procent man en 36 procent vrouw. Bijna 51 procent van de respondenten is tussen de 60 en 70 jaar; 33 procent 71 tot 80 jaar en 5 procent 81 jaar of ouder. 11 procent van de respondenten is jonger dan 60 jaar.

Voortzetting avondklok

De Tweede Kamer vergaderde op 9 februari over het voortzetten van de avondklok. Kamerlid Gerrit Jan van Otterloo zei bij dat debat: “Ik denk dat niemand hier een liefhebber van de avondklok is en niemand zou hem hebben verzonnen, maar dat geldt ook voor de pandemie. Zolang er geen andere signalen zijn dat het zou kunnen, zouden wij geen voorstander zijn van het nu afschaffen van de avondklok.

Dat laat onverlet dat er natuurlijk allerlei andere maatregelen zijn waarvan het de moeite waard is ze te intensiveren, of het nu gaat om het thuiswerken of het zorgen dat het vaccineren beter gaat. Waar wij ons namelijk veel zorgen over maken is de reden waarom we dit doen. Wij doen dit omdat de ziekenhuizen vol liggen en omdat we vrezen voor een derde golf. En wat doet het kabinet? Voor de vijfde keer negeren ze het advies van de Gezondheidsraad en wordt de vaccinatie niet toegepast op de meest kwetsbaren en de ouderen, maar wordt het verdeeld over meerdere groepen. Daarmee neemt het risico op de derde golf alleen maar toe. Ik heb dagelijks contact met het Verenigd Koninkrijk en ik kan u verzekeren dat de maatregelen daar een stuk zwaarder zijn dan hier. Daar is weliswaar formeel geen avondklok, maar het zien van andere mensen is bijna onmogelijk. Wat ons betreft is die beperking tot één bezoeker een veel zwaarder instrument. Mensen hebben veel meer moeite met het dringende advies om maar één iemand te ontvangen en niet een bubbel te mogen ontvangen. Dat leidt tot veel meer problemen dan het feit dat je na 21.00 uur ’s avonds niemand meer kan ontvangen.

Als de vaccinatiestrategie blijft zoals die nu is, vrezen wij dat we nog veel te lang vastzitten aan dit soort maatregelen. We zouden die liever vandaag dan morgen kwijt zijn, maar dat gaat niet als je ziet dat de gemiddelde levensverwachting van Nederlandse mannen met negen maanden is afgenomen, en niet als gevolg van een onschuldig griepje.”

► Volg 50PLUS: meld u aan voor de gratis digitale nieuwsbrief!

© 17/20 januari 2021 – 9 februari 2021