Het AOW-bedrag dat alleenstaande gepensioneerden ontvangen is krap 17 euro meer dan vorig jaar. Toch gaan veel senioren er niet op vooruit. Dat komt door de vele stijgende kosten die ook ouderen voor hun kiezen krijgen. Naast hogere kosten voor huur, zorgpremie en energiekosten gaan de gemeentelijke heffingen met 4,4 procent omhoog ten opzichte van vorig jaar. “De AOW wordt zo uitgehold”, stelt Kamerlid Liane den Haan.

Mensen gaat er in hun portemonnee niet op vóór-, maar op achteruit. Oorzaak is een waslijst aan prijsverhogingen. De nominale én de inkomensafhankelijke zorgpremie gaan omhoog, de huur- en energieprijzen stijgen gewoon door en de boodschappen worden er ook niet goedkoper op. Daarnaast gaan gemeenten dit jaar de lokale lasten buitenproportioneel verhogen. Met 4,4 procent, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het gaat daarbij om rioolheffing, afvalstoffenheffing en de OZB.

Afgeknepen

“Het kabinet maakt AOW’ers dus blij met een dode mus”, aldus Liane den Haan. “Elk jaar weer wordt rondom Prinsjesdag geroepen dat ook de gepensioneerden er op vooruit moeten gaan. Zij lopen qua koopkracht ver achter op de werkenden. Ouderen en gepensioneerden kunnen een belangrijke motor zijn om de economie en de consumptie aan te jagen. Ik vind het onbegrijpelijk dat vooral deze groep steeds verder wordt afgeknepen. Juist in dit crisisjaar is dat niet alleen pijnlijk voor hen, maar ook zeer onverstandig voor de economie en de werkgelegenheid.”

Vakantiegeld en 13e maand

“We moeten deze uitholling van de AOW stoppen”, stelt Liane. “Want de stijging met een paar tientjes is al lang op. En het is pas januari! Wij willen de toezegging dat er aan AOW’ers niet 6, maar 8 procent vakantiegeld wordt uitgekeerd – net zoals aan werkenden – en dat zij vanaf dit jaar een 13e maand gaan ontvangen.”

► Blijf 50PLUS volgen! Meld u hier aan voor de gratis digitale nieuwsbrief

© 28 januari 2021