Precies 2874 kaarsjes vormden een zee van lichtjes voor de Hasseltse Kapel in Tilburg. Elk lichtje stond voor iemand die het afgelopen jaar in Brabant aan corona overleed. In Tilburg werd een sobere plechtigheid gehouden om de slachtoffers te herdenken en meteen ook iedereen een hart onder de riem te steken.

Liane den Haan steekt een kaarsje aan bij de zee van lichtjes bij de Hasseltse Kapel in Tilburg

In Tilburg – de stad waar een jaar geleden het eerste Nederlandse coronaslachtoffer officieel werd vastgesteld en verpleegd – is afgelopen zaterdag een waardige bijeenkomst gehouden waarbij de mensen die aan corona zijn overleden werden herdacht. In Noord-Brabant alleen al zijn er officieel 2874 dodelijk slachtoffers te betreuren. Zij werden herdacht met evenveel kaarsjes bij de Hasseltse Kapel in Tilburg. De avond – met woorden van troost en liefdevolle liedjes – werd live uitgezonden door Omroep Brabant, zodat iedereen er toch bij kon zijn, ondanks alle coronamaatregelen. De uitzending is via de link hieronder terug te zien.

Bekijk hier de televisieregistratie van de herdenkingsplechtigheid in Tilburg

De bijeenkomst ter herdenking van de coronaslachtoffers in Brabant kwam mede op initiatief van 50PLUS Tilburg tot stand. Om die reden mocht ook lijsttrekker Liane den Haan enige troostende woorden spreken. Voor iedereen in Nederland die iemand verloren heeft aan de gevolgen van corona droeg Liane een gedicht voor. Te zien in de televisieregistratie vanaf minuut 29. Aan het woord kwamen ook arts-microbioloog Jean-Luc Murk van het Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis, Piet van de Bosch, voorzitter van het Rode Kruis Midden- en West-Brabant en Yvonne Robben, die indrukwekkend vertelde over hoe zij haar man verloor aan corona aan de vooravond van hun vijftigjarig huwelijk.

Ook met liederen werden de coronaslachtoffers in Brabant en Nederland herdacht: You Never Walk Alone, We’ll Meet Again en een aangrijpende vertolking van Mag ik dan bij jou klonken door de serene ruimte van de Hasseltse Kapel. “Een bijeenkomst die niet alleen bedoeld was om te herdenken, maar ook om mensen een hart onder de riem te steken en de vrijwilligers te bedanken”, aldus Henk van Tilborg, fractievoorzitter van 50PLUS Tilburg.

© 1 maart 2021