Samen met lijsttrekkers van zeven andere grote politieke partijen heeft Liane den Haan, lijsttrekker van 50PLUS, het stembusakkoord van COC Nederland getekend. In dit Regenboog Stembusakkoord doen de partijen een reeks beloften over LHBTI-emancipatie voor de komende kabinetsperiode.

Ondertekening COC Regenboog Stembusakkoord - Foto: Geert van Tol / COC Nederland

Het bevorderen van de acceptatie van en tolerantie ten opzichte van LHBTIQ-gemeenschap en het daarmee het verbeteren van de positie van de LHBTIQ-doelgroep staat zwart op wit in het verkiezingsprogramma van 50PLUS. Dat dit geen loze belofte is bewees lijsttrekker Liane den Haan afgelopen zaterdag: zij tekende namens 50PLUS het Regenboog Stembusakkoord van COC Nederland. Met de ondertekening beloven Liane en haar zeven collega’s te zullen zorgen voor tal van concrete maatregelen tegen discriminerend geweld en voor LHBTI-acceptatie op school. Ook gaan ze zorgen voor een wettelijk transitieverlof voor transgenderpersonen, definitieve verankering van LHBTI-rechten in de Grondwet, een verbod op zogenaamde ‘LHBTI-genezing’ en een verbod op niet-vrijwillige en niet medisch noodzakelijke behandelingen van intersekse kinderen.

Discriminatie aanpakken

Om discriminerend geweld aan te pakken, komen er volgens het Regenboogakkoord hogere wettelijke straffen op te staan, worden er discriminatierechercheurs aangesteld en komt er meer tijd en geld voor Roze in Blauw-politieteams. Nu nog krijgen zeven op de tien LHBTI’s in hun leven te maken met fysiek of verbaal geweld om wie ze zijn. Daarvan doen dagelijks meer dan vijf mensen aangifte. Toch worden er jaarlijks minder dan tien daders van LHBTI-discriminatie veroordeeld.

Liefde is voor iedereen

Het Regenboog Stembusakkoord werd naast door 50PLUS ook ondertekend door VVD, CDA, D66, GroenLinks, SP, PvdA en PvdD. “Ik ben blij met het brede draagvlak in de politiek voor de maatregelen in dit stembusakkoord”, zei Liane bij de ondertekening. “Want liefde is van en voor iedereen!” Ook COC-voorzitter Astrid Oosenbrug (op de foto links) toonde zich zeer tevreden: “Met dit akkoord in de hand kunnen we de komende jaren grote stappen vooruit zetten voor de Nederlandse regenbooggemeenschap. Dit is een prachtig cadeau voor onze gemeenschap én voor de 75e verjaardag van het COC, de oudste nog bestaande LHBTI-organisatie ter wereld.”

► Volg 50PLUS; meld u aan voor de gratis digitale nieuwsbrief!

© 14 maart 2021