Geen tweede coronaprik kunnen halen omdat je plots in het ziekenhuis belandt. Of paren die ongeveer even oud zijn, maar niet op hetzelfde tijdstip hun vaccinatie kunnen halen. Het vaccineren loopt nog steeds niet vlekkeloos, constateerde Liane den Haan in Radar. 50PLUS stelde er vragen over aan minister De Jonge.

Liane de Haan van 50PLUS bij Radar

Een 87-jarige mevrouw krijgt op 5 februari haar eerste coronavaccinatie. Bijna drie weken later wordt ze getroffen door een herseninfarct en belandt ze onverwacht in het ziekenhuis. Ze kan daardoor niet naar haar afspraak voor de tweede coronaprik. De pogingen om die tweede injectie dan in het ziekenhuis te krijgen lopen volledig spaak. Dat blijkt onmogelijk door een muur van bureaucratie.

Geen regie

De uitzending van Radar ging over deze situatie. Liane den Haan van 50PLUS constateerde in het consumentenprogramma dat het nog steeds niet goed gaat met het vaccinatieprogramma. “Wat mij opvalt: de regie is weg”, zegt Liane. “De zorg in Nederland is goed, maar hoe het bestuurlijk is georganiseerd, is waardeloos. Het is zo versnipperd en iedereen wijst bij de verantwoordelijkheid naar elkaar.”

Mobiel prikteam

Liane pleit in Radar opnieuw voor een mobiel prikteam om situaties zoals deze op te lossen. “Een mobiel prikteam kan langs kwetsbare mensen als deze mevrouw gaan. We hebben hier acht maanden geleden in de Tweede Kamer ook al voor gepleit, maar er is niets mee gedaan.” Bij Radar kondigde Liane schriftelijke vragen aan minister De Jonge erover aan. Die zijn inmiddels ingediend.

Flexibiliteit

50PLUS wil onder meer van de minister weten of hij ook vindt dat er een zekere mate van flexibiliteit nodig is in de vaccinatiestrategie voor uitzonderingsgevallen, zoals voor de dame in de uitzending van Radar. Op welke manier gaat minister De Jonge ervoor zorgen dat het protocol van de GGD hierop wordt aangepast en dat er een oplossing komt voor mensen die nu tussen wal en schip vallen?

Samen geprikt worden

Hugo de Jonge heeft meerdere keren aangegeven dat het huidige beleid het toelaat dat koppels die door een paar jaar leeftijdsverschil net in een andere leeftijdscohort vallen, samen geprikt kunnen worden. Maar in de praktijk blijkt dat helemaal niet zo te zijn. Waarom niet? Welke instructies krijgt de GGD eigenlijk als het gaat om koppels die door een klein leeftijdsverschil in een andere leeftijdscohort vallen? 50PLUS wil ook van de minister horen of hij de instructies hierover voor het GGD-personeel gaat verduidelijken. De antwoorden van de minister op de Kamervragen van 50PLUS worden voor het coronadebat van woensdag 24 maart verwacht.

Bekijk hieronder de uitzending van Radar met Liane den Haan.

► Blijf 50PLUS volgen! Meld u hier aan voor de gratis digitale nieuwsbrief

© 19 maart 2021