50PLUS doet een dringend beroep op het kabinet om die faciliteiten te openen waar mensen gecontroleerd en veilig kunnen vertoeven. Net als een aantal burgemeesters zijn we voorstander van beheerste openstelling van horecaterrassen, dierentuinen en attractieparken, theaters en bioscopen. Dit voorkomt ongeregelde samenkomsten waar de kans op besmetting met het coronavirus enorm groot is.

Terras - Foto: Kaboompics (Pexels)

We zijn benieuwd naar uw mening. Wat vindt u? Moeten de terrassen en buitenruimten weer open? Of juist niet? Klik hier om uw mening te geven.

Het was een beeld dat de afgelopen weken met grote regelmaat de journaals en ochtendkranten haalde: bossen en stranden mudvol wandelaars, stadsparken met duizenden opeengepakte mensen, lange rijen voor loketten van onder meer ijswinkels. Mensen hebben overduidelijk de behoefte om erop uit te trekken, alle coronamaatregelen ten spijt. “Inwoners eigenen zich de buitenruimtes toe als het weer beter wordt”, constateren de burgemeesters van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. “Handhaving wordt onhaalbaar en het lokale gezag komt ongewild tegenover zijn eigen inwoners te staan.” De burgemeesters van de vier grote steden doen daarom ‘een dringend appel’ op het kabinet om de terrassen en andere buitenruimten zoals dierenparken te heropenen. Ook enkele grote ziekenhuizen steunen de oproep van de burgemeesters.

Veilig en verantwoord

50PLUS sluit zich bij het dringende beroep van burgemeesters en ziekenhuizen aan. “We gaan met z’n allen naar drukke supermarkten om boodschappen te doen, waarom zouden de horeca en de vrijetijdsbranche, die miljoenen euro’s hebben geïnvesteerd in het veilig ontvangen van mensen, dan niet open kunnen?”, vraagt fractievoorzitter Liane den Haan zich af. “Het argument van de regering is om het aantal reisbewegingen te beperken. Maar die zijn er toch wel; mensen gáán gewoon. Doe het dan veilig en verantwoord, door terrassen en buitenruimtes te openen voor het publiek. Vorig jaar zomer ging dat ook prima.”

Onder strikte voorwaarden

Uit de eerste Fieldlab-testevenementen die onlangs gehouden zijn blijkt dat evenementen waarbij het publiek moet zitten, zoals in theaters en bioscopen, veilig zijn, mits er aan enkele strikte voorwaarden wordt voldaan. Net als bij buitenattracties kan er slechts een beperkt aantal mensen worden toegelaten en vooraf aan een theater- of filmvoorstelling moet een sneltest worden gedaan. Fieldlab doet de aanbeveling om zulke evenementen weer zo snel mogelijk toe te staan, juist om besmettingen te voorkomen. Ook 50PLUS staat positief tegenover het gecontroleerd en gereguleerd openen van terrassen, buitenruimtes, theaters en bioscopen. Zo worden risicovolle ongeregelde samenkomsten voorkomen.

Wat vindt u?

Geef uw mening over gecontroleerde openstelling van terrassen en buitenruimten: klik hier!

► Blijf 50PLUS volgen! Meld u hier aan voor de gratis digitale nieuwsbrief

© 12 april 2021