Debat over 65.000 verloren gegane stemmen

Briefstemmen - Beeld: PixabayCirca 65.000 door 70-plussers per post uitgebrachte stemmen zijn niet meegeteld doordat ze ongeldig bleken. Dat is goed voor bijna een zetel! De Tweede Kamer wijdt binnenkort een debat aan deze verloren gegane stemmen.

0,29 procent van de stemmen die in maart per brief werden uitgebracht was ongeldig. Dat meldde de Kiesraad na afloop van de Tweede Kamerverkiezingen. Uit onderzoek van de NOS en de Open State Foundation, een organisatie die zich inspant voor een digitaal transparante overheid, blijkt echter dat vóórdat het tellen van de stemmen begon al tienduizenden briefstemmen terzijde zijn gelegd. Dat gebeurde omdat de stemmers een fout hadden gemaakt, bijvoorbeeld door de ‘stempluspas’ niet mee te sturen. Uiteindelijk bleek dat liefst 6 procent van de briefstemmen niet is meegeteld.

Kamervragen en debat

In totaal gaat het om ongeveer 65.000 briefstemmen van 70-plussers die niet zijn meegeteld. 65.000 stemmen is bijna goed voor één zetel. Binnenkort zal de Tweede Kamer een debat wijden aan dit grote aantal niet meegetelde stemmen. Fractievoorzitter Liane den Haan stelde er ook al schriftelijke vragen over aan verantwoordelijk minister Ollongren.

Zetel verloren

Het bevreemdt Liane dat minister Ollongren niet zélf heeft laten onderzoeken hoeveel briefstemmen er zijn afgevallen nog voordat het tellen begon. “Had een deel van deze stemmen wel meegeteld kunnen worden bij de verkiezingsuitslag als er eerder actie was ondernomen?”, vraagt de fractievoorzitter van 50PLUS zich af. “Mevrouw Ollongren zegt tevreden te zijn met het verloop van het briefstemmen, maar er is bijna een hele zetel aan stemmen verloren gegaan! Al die 70-plussers die de moeite hebben genomen om per brief te stemmen, die hebben deelgenomen aan het democratische proces van de verkiezingen ondanks de moeilijke coronasituatie, en die nu hun stem verloren hebben zien gaan, dat is heel treurig.”

Lering trekken

Volgens 50PLUS kan Nederland lering trekken uit de manier waarop in andere landen per brief gestemd kan worden. Daar ligt het percentage verloren stemmen veel lager dan in Nederland. Liane den Haan doet de aanbeveling de voorlichtingscampagne die uitleg gaf hoe briefstemmen in zijn werk gaat grondig te evalueren. “Stemmen per post moet echt vereenvoudigd en verbeterd worden”, vindt Liane. Wordt vervolgd bij het debat hierover in de Tweede Kamer.

► Blijf 50PLUS volgen! Meld u hier aan voor de gratis digitale nieuwsbrief

© 14 april 2021