50PLUS stelt voor dat er professionele coaches komen om gedupeerden van de toeslagenaffaire de komende tijd te ondersteunen. Want naast financiële compensatie moeten de slachtoffers ook geholpen worden om hun leven weer op de rit te krijgen, vindt 50PLUS.

“De kindertoeslagenaffaire is politiek een debacle en menselijk gezien een catastrofe,” stelt Liane den Haan. “Vanzelfsprekend moeten we het in de Tweede Kamer uitgebreid hebben over het eerste. Maar er moet vooral ook en per direct een oplossing komen voor alle mensen die dit verdienen. Want het leven van deze mensen is kapot, beschadigd. Zij moesten strijden tegen onrecht, hadden verdriet, verloren geld, hun werk en soms zelfs het dak boven hun hoofd. We moeten ervoor zorgen dat deze gedupeerden zo snel mogelijk worden gecompenseerd.”

Prioriteiten stellen

“We moeten de slachtoffers van het toeslagendrama bovendien steunen om hun leven weer op de rit te krijgen”, vindt de fractievoorzitter van 50pLUS. “Daarom heb ik vandaag tijdens het Kamerdebat hierover voorgesteld dat er speciale coaches komen die er voor hen zijn en hen daarbij gaan helpen. De coaches kunnen zorgen voor praktische hulp en voor professioneel advies, maar ze geven ook een luisterend en mentale ondersteuning. Gisteren stelde minister De Jonge voor dat er zulke coaches komen voor mensen die terugkeren uit een corona-hoogrisicogebied. Dan lijkt het me ook dat onze overheid coaches beschikbaar kan stellen voor slachtoffers van het toeslagenbeleid. Wat mij betreft is het een kwestie van prioriteiten stellen.”

Centraal realiseren

De afgelopen maanden namen verschillende gemeenten het initiatief om de gedupeerden van de toeslagenaffaire in hun regio te steunen. Het voorstel van 50PLUS is om dit centraal te realiseren voor alle gedupeerde ouders in heel Nederland.

Lees ook: Prioriteit voor compenseren en helpen slachtoffers toeslagenaffaire

► Blijf 50PLUS volgen! Meld u hier aan voor de gratis digitale nieuwsbrief

© 29 april 2021