Minister moet indexatie van pensioenen toestaan

Martin van Rooijen 960 GVT4743

De Senaatsfractie van 50PLUS wil dat minister Koolmees per 1 januari 2022 indexatie van pensioenen toestaat zolang de beleidsdekkingsgraad boven 105% ligt en zolang er nog geen transitie-financieel toetsingskader geldt.

Dat blijkt uit vragen die 50PLUS-Senator Martin van Rooijen heeft gesteld in een pensioenoverleg met de minister in de Eerste Kamer.

Van Rooijen zei dinsdag 15 juni onder meer in de Senaat: “De inflatie stijgt nu boven 2% maar dat heeft de ECB er nog niet toegebracht het opkoopprogramma af te bouwen en een hogere rente toe te staan. Verlies van koopkracht van meer dan 2% boven op de al jaren verloren gegane koopkracht van meer dan 20% over de afgelopen 12 jaar is uit zichzelf al ongewenst maar legt onnodig een rem op het gewenste herstel na de pandemie.”

Hij verwees naar uitspraken van deskundigen die zeggen dat een te lage rekenrente nadelig uitwerkt voor de gepensioneerden en een te hoge rekenrente voor de jongeren.

“Hebben wij als politici geen verantwoordelijkheid voor evenwichtig beleid? Moeten we dan niet voorkomen dat gepensioneerden hun gehele pensioentijd met dezelfde nominale uitkering genoegen moeten nemen? Komen de vette jaren terug nadat zij zijn overleden?”, vroeg hij de minister.

Van Rooijen wees minister Koolmees erop, dat er nu meer dan 2 biljoen ofwel 2000 miljard euro aan activa op de balansen van de Pensioenfondsen staat.

En voegde eraan toe: “Bij een jaarlijkse uitkering aan pensioenen van tussen de 30 en 40 miljard is dat voldoende voor meer dan 50 jaar uitkeringen. De jaarlijkse premies zijn inmiddels blijven stijgen en zijn nog altijd hoger dan de uitkeringen. Dat betekent dat zonder zelfs enig rendement dat enorme bedrag van 2 biljoen blijft doorgroeien. Hoe lang duurt het nog voordat we in Den Haag in de gaten krijgen dat we een enorm rijk Pensioenstelsel hebben dat zich gedraagt als een Dickensiaanse vrek?”

De volledige tekst van Van Rooijen is HIER te lezen.

15 juni 2021