Wetsvoorstel Toekomst pensioenen overbodig, ongewenst en onverantwoord

b960van rooijen3juni2021

Er is nog maar één kans voor de politiek om een pensioencatastrofe te voorkomen. Dat is door wel te luisteren naar de echte pensioendeskundigen en niet akkoord te gaan met het nieuwe stelsel. Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald. Dat is de reactie van 50PLUS op het feit dat het kabinet Rutte IV woensdag 30 maart het wetsvoorstel Toekomst pensioenen heeft ingediend bij de Tweede Kamer.

50PLUS heeft zich vanaf het begin van haar bestaan sterk gemaakt voor behoud van het huidige pensioenstelsel, met enkele noodzakelijke aanpassingen, in het belang van ouderen én jongeren. Daar gaat de partij onverminderd mee door.

Het nu ingediende wetsvoorstel maakt de weg vrij voor het in 2019 door kabinet, vakbonden en werkgevers gesloten pensioenakkoord. De weg die hiermee wordt ingeslagen maakt een einde aan het tot nu toe beste pensioensysteem ter wereld, dat ook voor de toekomst goed houdbaar is. Het beoogde nieuwe stelsel is schadelijk voor miljoenen gepensioneerden en miljoenen werknemers.

Tegen het licht van de nieuwe financiële realiteit van vandaag, met hoge inflatie en oplopende rente, is volgens 50PLUS-Eerste Kamerlid Martin van Rooijen overduidelijk, dat veel argumenten om tot een nieuw pensioenstelsel te komen niet houdbaar zijn. Het wetsvoorstel Toekomst pensioenen én het nieuwe pensioenstelsel zijn overbodig, ongewenst en onverantwoord.

Van Rooijen naar aanleiding van het wetsvoorstel: Het regeerakkoord van het kabinet Ruitte III heeft in 2017 de bijl gelegd aan de wortel van het huidige pensioenstelsel, dat ook internationaal nog steeds als het beste ter wereld wordt beschouwd. De sociale partners zetten zich daarna aan de formulering van een nieuw pensioenstelsel. Het door hen moeizaam bereikte akkoord leidt tot een niet uit te leggen pensioensysteem, dat het vertrouwen in het pensioenstelsel, de overheid en de sociale partners verder zal ondermijnen.

In geen enkel land zijn bij een pensioenhervorming de bestaande rechten omgezet. Dat gebeurt alleen in ons land met onteigening van die rechten tot gevolg. De rechters in ons land en in de EU zullen daar straks over oordelen.

Het is wel waar, dat ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en demografische ontwikkelingen vragen om aanpassingen van het pensioenstelsel. Die gewenste veranderingen zijn binnen het huidige pensioenstelsel goed te realiseren. Daarvoor is het niet nodig en zelfs hoogst onverantwoord een herverdeling van 1700 miljard euro tussen de generaties op te tuigen.

Het meer dan tien jaar durende debat over het pensioenakkoord heeft geleerd, dat de pensioenproblematiek buitengewoon moeilijk te overzien is. Onderhandelaars van werkgevers en werknemers, de overheid en De Nederlandsche Bank hebben zitten draaien aan knoppen zonder dat zij de gevolgen kunnen overzien. De vergelijking met de tovenaarsleerling, die alleen maar grote schade veroorzaakt, dringt zich op.

De realiteit van vandaag is dat de meeste partijen in de Tweede Kamer zich al min of meer verbonden hebben aan het pensioenakkoord. Invoering van een nieuw pensioenstelsel is een onomkeerbare daad. Er is straks geen weg terug van het ‘casinopensioen’ dat we dan geschapen hebben.

Er is nog maar één kans voor de politiek om een pensioencatastrofe te voorkomen. Dat is door wel te luisteren naar de echte pensioendeskundigen en niet akkoord te gaan met het nieuwe stelsel. Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald.

50PLUS heeft zich vanaf het begin van haar bestaan sterk gemaakt voor behoud van het huidige pensioenstelsel, met enkele noodzakelijke aanpassingen, in het belang van ouderen én jongeren. We gaan daar onverminderd mee door.

© 30 maart 2022