Léonie Sazias (65) overleden

Maandagavond 3 oktober 2022 is ons oud-Tweede Kamerlid Léonie Sazias overleden. Ze is 65 jaar geworden.

Dat Léonie opviel door haar geweldige uitstraling werd duidelijk toen ze gekozen werd als omroepster bij Veronica en later bij AVRO, TROS, RTL 4 en Omroep MAX.

Léonie had ook grote maatschappelijke en politieke belangstelling en kwam in 2006 in de Hilversumse  gemeenteraad. Al snel werd ze bij de Hilversumse  kiezers door haar aanpak populair en in 2014 haalde ze als lijsttrekker van Hart voor Hilversum zes zetels.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2017 is zij benaderd voor een kandidatuur 50PLUS. Léonie haalde een ongelooflijk aantal voorkeurstemmen met meer dan 51.700 stemmen. 

Ze moest het Tweede Kamerlidmaatschap noodgedwongen door ziekte acht maanden onderbreken. Binnen de Tweede Kamer hield ze zich bezig met volksgezondheid, welzijn en sport, economische zaken en buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking. Maar ze zette zich vooral in voor betere preventieve gezondheidzorg en diende een initiatiefnota in die veel betekende voor de kankerbestrijding. Deze nota werd mede ingediend door leden van de VVD en het CDA. Na het vertrek van Henk Krol was ze kandidaat voor het fractievoorzitterschap maar vanwege haar gezondheid liet ze dat aan haar voorbij gaan. Een terugkeer in 2021 was daarom niet mogelijk.

Tot haar dood bleef Léonie 50PLUS trouw. 50PLUS heeft een van zijn meest loyale leden verloren.

Namens alle leden willen we Cees en familie sterkte wensen bij het dragen van het verlies.

Peter Schut

Voorzitter 50PLUS