Verkiezingsprogramma Gemeenteraadsverkiezingen 2022

“uitgebreide versie”

  • Inleiding
  • Armoedebestrijding
  • Financiën
  • Inkomen & koopkracht
  • Leefklimaat
  • Ouderen beleid
  • Paleis Soestdijk
  • Veiligheid
  • Vertrouwen
  • Werkgelegenheid
  • Zorg

 

 

 

                                                            “VOOR OUDEREN VAN NU EN MORGEN
                                                       De ouderen van nu zijn de jongeren van het verleden

                                                       De jongeren van nu zijn de ouderen van de toekomst


  • Het aantal vijftigplussers zal de komende decennia sterk toenemen doordat de talrijke veertigers en vijftigers van nu de hogere leeftijdsgroepen instromen. De vergrijzing bereikt haar hoogtepunt rond 2040. Dan telt Nederland naar verwachting 4,8 miljoen 65plussers, tegen 3,0 miljoen nu. Het aandeel 65plussers neemt toe van 16 procent in 2012 tot 25 procent in 2040. Deze vergrijzing heeft grote gevolgen voor de woningmarkt, de mobiliteit en de regionale economie.
  • Vijftigplussers zijn niet alleen met elkaar verbonden door leeftijd, ervaring en gemeenschappelijke belangen. Vijftigplussers vinden zich ook in een saamhorigheid waar het gaat om een goede toekomst, een mooie, schone en veilige leefomgeving voor hun kinderen en kleinkinderen.
  • Vijftigplussers zijn zich als geen ander hiervan bewust en investeren graag en met veel liefde in de toekomst van de jongeren.
    Vijftigplussers realiseren zich dat het inzetten op een duurzame leefbare leefomgeving van groot belang is voor volgende generaties. De aarde groener, het milieu minder belastend, de luchtkwaliteit schoner, de lawaaioverlast minder. Deze zaken zijn niet alleen belangrijk voor
    onze huidige samenleving, maar garanderen ook een duurzame wereld in de toekomst.
    Vijftigplussers zijn vitaal, ondernemend en levenslustig. In vergelijking met de jaren vijftig worden senioren ouder en velen onder hen blijven mede dankzij een verbeterde gezondheidszorg jong van geest en lichaam. Als gevolg daarvan kunnen vijftigplussers langer hun bijdrage blijven leveren aan de samenleving.
  • Vijftigplussers willen langer actief deelnemen aan de maatschappij en maken daarmee een belangrijk onderdeel uit van de participatiesamenleving.
    50PLUS gaat geen enkele samenwerking met andere partijen uit de weg, maar zal kritisch handelen in het belang van de inwoners van Baarn.
    50PLUS Baarn, omdat het beter moet. Armoedebestrijding 50PLUS Baarn zet in op het blijvend actief bestrijden van armoede onder alle inwoners van Baarn. Ook de voedselbank in Baarn verdient blijvend onze steun op financieel vlak, qua huisvesting en qua privacy.
    Door het nieuwe regeerakkoord mogen AOW’ers in Baarn niet afzakken naar de armoedegrens. Dit zou namelijk gevolg hebben voor de gemeente die dan met bijstand moet bijspringen.

    In vorstelijk Baarn geen armoede onder ouderen, dus stop de Tweedeling


Armoedebestrijding
                                       
50PLUS zet in op het blijvend actief bestrijden van armoede onder alle inwoners van Baarn, daarbij specifiek aandacht voor senioren. Voldoende koopkracht voor iedereen.
Daarbij staat 50PLUS voor een laagdrempelige en niet complexe aanpak van de schuldhulpverlening. In deze Gemeente werken vanuit een “éénloketaanpak” vanuit PIT en niet als oudere door ambtenaren van “het kastje naar de muur” gestuurd worden. Wij zetten in op een respectvolle behandeling van mensen met een bijstandsuitkering, want een uitkering is een recht en geen gunst.


Financiën

Het begrotingsbeleid is dienend aan het bereiken van een welvarende samenleving.
50PLUS vindt dat tegenvallers binnen de begroting moeten worden opgevangen, echter zonder dat dit de dienstverlening aan bewoners en bedrijven mag aantasten. Een eerlijke verdeling van de belasting van kosten voor de Baarnse burger. 50PLUS staat voor een deugdelijk financieel beleid, let op de kleintjes waarin megalomane (lijdend aan grootheidswaan) prestigeprojecten geen voorkeur krijgen. 50PLUS wil volgende generaties niet opzadelen met de lasten van een (toenemende) schuld en wil het Gemeentelijke huishoudboekje op orde hebben en houden.
Streeft naar het handhaven of het verwerven van een (meerderheids) belang door de gemeente, eventueel samen met andere gemeenten in de regio, in essentiële activiteiten, zoals openbaar vervoer, communicatie, energie, water en gezondheidszorg.
Streeft naar meer gemeentelijke nutsbedrijven waar mogelijk. Geen opgeklopte jaarcijfers door in te teren op de algemene reserve. Bij onvoldoende financiële middelen door de rijksoverheid worden doelstellingen aangepast.
Geen uitbreiding van de gemeentelijke belastingen, omdat dit opnieuw zal leiden tot lastenverzwaringen voor de inwoners en de ouderen, die niet mee mochten delen in de eerdere lastenverlichtingen. Daarom zal 50PLUS landelijk nieuwe wetgeving hierover bestrijden.

Een eerlijker verdeling van de belasting van kosten voor de Baarnse burger, te denken valt aan de afvalstoffenheffing verhogingen naar rato en eerlijker verdeling. Het begrotingsbeleid is dienend aan het bereiken van een welvarende samenleving. 50PLUS vindt dat tegenvallers binnen de begroting moeten worden opgevangen echter zonder dat dit de dienstverlening aan bewoners en bedrijven mag aantasten. Meevallers zullen worden ingezet voor het intensiveren van beleid.
Aan inkopen en uitbestede werken wordt door de gemeente jaarlijks ruim vele miljoenen uitgegeven. Door het verder benutten van deze ‘inkoopkracht’ kunnen al snel enkele procenten worden bespaard zonder dat de kwaliteit daaronder hoeft te lijden. Per jaar kan dit miljoenen euro’s besparen.


Inkomen & koopkracht

Iedereen moet tot op hoge leeftijd mee kunnen blijven doen om ook zo o.a. de vereenzaming te voorkomen.

Voldoende koopkracht voor iedereen
.
INKOMEN & KOOPKRACHT: VOLDOENDE EN GEGARANDEERD VOOR IEDEREEN

50PLUS Baarn staat voor een Baarnse samenleving waarin iedereen tot op hoge leeftijd mee moet kunnen blijven doen. Dat kan alleen als je een inkomen hebt dat je in staat stelt dat ook te doen. De gemeentelijke uitkeringen, zoals de WMO, staan ook in de Baarnse politiek
steeds meer onder druk en dat kan en moet zeker anders. Het recht op een geïndexeerde
oudedagsvoorziening is daarbij een grondrecht.


Leefklimaat

Leefklimaat gaat over de omstandigheden waarin we moeten leven.

50Plus denkt hierbij aan klimaatverandering, afvalinzameling, lucht en waterkwaliteit en energie voorziening. Maar ook aan voorzieningen als sport, cultuur, uitgaansleven en parkeergelegenheid, met en zonder laadpalen, zijn voor de hele bevolking van Baarn belangrijk. Door de toenemende recreatie wordt de druk in Lage Vuursche en op de Eem erg
groot, dit vereist zeker onze aandacht.
50 plus is van mening dat ouderen zeer vitaal zijn, het cement van de samenleving zijn en bijdragen aan een saamhorige en leefbare omgeving.
Haalbaar, Betaalbaar en Uitvoerbaar

Ouderen willen tijdens hun wandeling niet graag omver gereden worden in de Baarnse bossen
De leefomstandigheden veranderen continue en we moeten ons aanpassen. Dat geeft vaak overlast en dat dient zoveel mogelijk beperkt te worden.
50PLUS vindt dat we rekening moeten houden met de toekomstige generaties als het om het klimaat en onze leefomgeving gaat. Het zijn onze kinderen en kleinkinderen aan wie wij deze wereld zo mooi mogelijk willen doorgeven.

50PLUS zet in op een schoon Baarn door het verbeteren van de lucht en waterkwaliteit en door het verminderen van zwerfafval in onze gemeente. Wij kiezen voor het vergroenen van wijken door extra beplanting wat vogels en vlinders aantrekt. Ook moeten we kijken naar de mogelijkheden voor groen op daken en verloren stukjes grond. 50PLUS wil dat er voor iedere gekapte boom er één teruggeplaatst wordt. Senioren zouden graag betrokken zijn bij het gemeentelijk groen.

50Plussers hebben vaak groene vingers. 50PLUS wil de kosten van de klimaatplannen eerlijk
en naar draagkracht verdelen door een eerlijke verdeling van de kosten tussen bedrijven en inwoners te realiseren. 50PLUS wil haar steentje bijdragen aan het tegengaan van de klimaatverandering.De keuze is alternatieve energie opwekken of Amersfoort aan zee. Daarom op geschikte locaties zonnevelden en windmolens plaatsen, maar zodanig dat de overlast beperkt blijft.
Tevens is het belangrijk om het plaatsen van zonnepanelen op eigen dak te blijven promoten. 50PLUS wil de overlast van regenwater zoveel mogelijk beperken. Een goede afwatering en (tijdelijke) opvang is daarvoor noodzakelijk.

50PLUS hecht veel belang aan de culturele en zorgzame samenleving.


Ouderen beleid

Een betere toekomst voor senioren in Baarn, waarbij ervaring en kennis van senioren niet verloren mag gaan.

50PLUS laat zich als Ouderenpartij niet uitspelen door de Baarnse Politiek
.
OUDERENBELEID: EIGEN PORTEFEUILLE MET VOLDOENDE GELD

Nu zijn ouderen maar al te vaak de sluitpost van de Gemeentelijke Begroting.
50PLUS zet in op de betrokkenheid voor en van senioren. De participerende senior draagt met zijn of haar kennis & ervaring bij aan een betere toekomst voor inwoners van nu en van later. Senioren zijn zich daar als geen ander van bewust en investeren graag en met veel liefde en
betrokkenheid in de toekomst van hun kinderen en vooral ook kleinkinderen.
Daarbij dient extra geld beschikbaar te komen in de begroting om op die manier meer aandacht voor Baarnse ouderen te kunnen hebben.


Paleis Soestdijk

50PLUS stelt zich op het standpunt dat, met respect voor de oude waarden, deze verbouwing door moet gaan en Paleis Soestdijk zo behouden blijft. Het paleis heeft voor veeloud Baarnaars emotionele waarden en mooie herinneringen. Stiekem zijn we best trots op ons Paleis.
50PLUS is van mening dat deze verbouwing de burger van de Gemeente Baarn geen Euro mag kosten
In de loop van de tijd is dit Paleis Soestdijk geworden van jachthuis tot paleis. Zo gaat dat al door de eeuwen heen en 2021/2022 is dus geen uitzondering.

In 1650 werd het buitenverblijf wat nu Paleis Soestdijk is gebouwd. Gevolgd door verbouwingen en uitbreidingen in 1674, 1751, 1806 en 1816.
Het buitenverblijf was in die tijd particulier bezit maar ook een tijdje Frans en Nederlands eigendom. In 1934 werd het paleis verbouwd en geschikt gemaakt voor permanente bewoning waarna het in 1937 betrokken werd door Juliana en Bernard. Later verkocht aan de Nederlandse overheid omdat de onderhoudskosten niet meer op te brengen waren. En nu wordt het leegstaande Paleis in ere hersteld en aangepast aan de huidige normen. Er worden allerlei activiteiten ontwikkeld om de restauratie te bekostigen.
In al die jaren zullen al de veranderingen weerstand opgeroepen hebben, maar het paleis bleef behouden voor toekomstige generaties. Een waardevol erfstuk!


Veiligheid

50PLUS zet in op een veilige leefomgeving voor jong en oud.
Ook willen wij de verkeersveiligheid in Baarn verbeteren door gebruik te maken van eenduidige snelheid (50km) op uitvalswegen, veilige verlichte oversteekplaatsen en aanpak
van gevaarlijke verkeerssituaties door het plaatsen van stoplichten en of rotonden. Verder heeft de begaanbaarheid en verlichting van de openbare weg in onze gemeente de aandacht van 50PLUS.
Over een scheve stoeptegel hoef je in Baarn niet te vallen Wij kiezen voor blauw dichter bij de mensen door buurtagenten en/of Boa’s. Aanpak van cybercriminaliteit zodat we veilig gebruik kunnen maken van het internet. 50Plus wil overlast, inbraken en (cyber)criminaliteit keihard aanpakken en de pakkans vergroten door plaatsen van meer camera’s. We willen meer oog hebben voor senioren die niet interneten computervaardig zijn; Voorlichting aan risicogroepen op gevaren van internetfraude, preventiebijeenkomsten voor senioren. Inzet en zichtbaarheid van de wijk/buurtagenten als herkenbaar aanspreekpunt in de wijken.
Verder zijn regels in het verkeer oké, maar dan moet je ook handhaven. Goede straatverlichting en duidelijk zichtbaar verlichte oversteekplaatsen. Snel reageren op klachten over onveilige situaties. Controle op snelheidsovertreders op uitvalswegen en in de wijken door gebruik te maken van moderne technieken. Asociaal verkeersgedrag hard aanpakken.

Als gemeente moeten we slechte fietspaden/wegen en overlast van overhangend groen op trottoirs aanpakken om de openbare weg weer goed begaanbaar te maken.
Hard optreden tegen mishandeling van ouderen en aandacht voor slachtoffers van huiselijk geweld en discriminatie. Geweld tegen publieke dienstverleners niet tolereren door de
daders zowel strafrechtelijk als civielrechtelijk aan te pakken.
Eerder en strenger aanpakken van woonoverlast en slachtoffers van woonoverlast vooropstellen.
Bestrijden van alle vormen van discriminatie en in het bijzonder leeftijdsdiscriminatie.
Dierenleed wordt bestreden en op dierenmishandeling stevig gehandhaafd.


Vertrouwen

50PLUS wil Baarn weer ouderwets gezellig maken en de inwoners een warm gevoel geven, zodat we weer trots kunnen zijn op ons prachtige dorp. Het centrum moet weer het bruisende hart worden zoals vroeger met de start van Koninginnedag (nu dus Koningsdag) en de finale van de zeskamp waar duizenden mensen zich verzamelden en er vol van
genoten.
Laten we niet vergrijzen maar weer ouderwets stralen De mensen hebben weinig tot geen vertrouwen meer in de politiek op landelijk, provinciaal en lokaal niveau. Dit verloren vertrouwen is veroorzaakt door het slechte voorbeeldgedrag van de politiek, door de vele schandalen en door het geen aandacht hebben voor de minderheden in de samenleving. Mensen verwachten openheid en eerlijkheid van de politiek.Inwoners van Baarn hebben het recht om duidelijkheid te krijgen over het te voeren beleid. Momenteel is Baarn niet vorstelijk voor haar inwoners. Dit moet beter! Om het vertrouwen in de politiek weer terug te krijgen zullen we een andere koers moeten gaan varen. De beste bestuurders aanstellen, desnoods los van politieke partijen.
Gemeentelijke huishoudboekje op orde hebben en houden. 50PLUS wil volgende generaties niet opzadelen met de lasten en zorgen van een (toenemende) schuld. Meer grip op de uitvoeringsorganisaties van een gemeenschappelijke regeling. Bij onvoldoende financiële middelen door de rijksoverheid worden doelstellingen aangepast. Geen uitbreiding van de gemeentelijke belastingen omdat dit opnieuw zal leiden tot lastenverzwaring voor de inwoners en de ouderen, die niet mee mochten delen in de eerdere lastenverlichtingen.
50PLUS wil voortdurende vernieuwing van de kunst en cultuuruitingen. Actieve en passieve deelname aan cultuuractiviteiten voor zowel de ontwikkeling van jonge mensen als voor die van volwassenen. Gemeentelijke sportvoorzieningen die betaalbaar zijn en van goede kwaliteit, zodat inwoners hier graag gebruik van maken. Plaatselijke evenementen organiseren die de inwoners van Baarn weer samen brengt en laat genieten van de warme gezellige sfeer. 50PLUS zou ook graag weer een Oranje Commissie in het leven willen roepen die leuke activiteiten organiseert om het vorstelijke gevoel weer terug te krijgen.


Werkgelegenheid

50PLUS wil een krachtig gemeentelijk werkgelegenheidsbeleid met extra aandacht om ouderen weer aan een baan te helpen.
Wij kiezen voor banen voor jong en oud met uitzicht op een vast contract. Wij willen kennis en ervaring niet verloren laten gaan. Werk voor iedereen. 50PLUS zet in op het bestrijden van alle vormen van discriminatie, waaronder leeftijdsdiscriminatie van ouderen bij bijvoorbeeld werk. Indien geen zicht op werk voor ouderen in Baarn, dan inzetten op vrijwilligerswerk.
Krachtig gemeentelijk werkgelegenheidsbeleid met extra aandacht en beleid om ouderen weer aan een baan te helpen, banen met uitzicht op een vast contract.

Gemeente die het goede voorbeeld geeft door ouderen volop kansen te geven in gemeentelijke banen (positief ouderenbeleid). Een stimuleringspakket om oudere
werknemers aan het werk te krijgen en te houden, waarbij het opleiden van nieuwe werknemers door oudere en ervaren werknemers (tandem banen) aandacht krijgt.
Toepassen van het Social Returnprincipe, ook voor ouderen zodat bij aanbestedingen en opdrachten van de gemeente deze doelgroep daarbij echte kansen op een vaste baan krijgt. MKB en het toenemend aantal zelfstandigen zonder personeel (ZZP’ers), die de basis van onze economie zijn. Deze ondernemende mensen verdienen meer steun, bescherming en
hulp van de overheid. Nauwe samenwerking met het MKB en het grotere bedrijfsleven voo meer banen voor 45plussers. Meer maatwerk in de begeleiding van werkzoekenden. Geen zinloze grote hoeveelheden verplichte sollicitaties meer schrijven.
Banen met perspectief Hoewel de economie voor de coronacrisis weer in de lift zat profiteerden met name ouderen hier nog nauwelijks van. Vanwege de huidige corona epidemie dreigt er op termijn een economische recessie te gaan optreden. Dit zal vooral werkloosheid voor de oudere werknemers betekenen. Onderzoek toont aan dat de kans op een nieuwe baan vinden na je 50ste vanuit een werkeloosheid situatie zeer gering is. Vanaf je 55ste is dat slechts 3 procent. Op landelijk niveau zet 50PLUS in op het ontlasten van de werkgever door beperken van sociale lasten en voorzieningen voor werknemers vanaf 45 jaar, waaronder maximaal 8 weken loondoorbetaling bij een zieke werknemer, daarna betaling via overheidsfonds. Ook het eenvoudiger en aantrekkelijker maken voor werkgevers en werknemers van loonkostensubsidies, waarbij werkgevers kortingen krijgen als zij een arbeidsgehandicapte of een oudere werknemer vanaf 50 jaar in dienst nemen, is een standpunt waar 50PLUS landelijk aandacht voor vraagt.
Samen staan we sterk
!
50PLUS staat positief tegenover het systeem van de Social impact Bond. Hierin werkt de gemeente samen met een sociale ondernemer en investeerder aan de oplossing voormaatschappelijke vraagstukken. Bij een bewezen besparing betaalt de overheid het geïnvesteerde bedrag terug met eventueel een rendement uit de gerealiseerde besparing.

De resultaten worden gemeten door een onafhankelijke beoordelaar. 50PLUS vindt dat de gemeente een proactieve houding dient aan te nemen, met het aanbieden van maatschappelijke vragen/problemen, waarop een plan ontwikkeld kan worden.
Het handhaven van de verplichtingen die tegenover het uitkeringsrecht staan, zoals het zoeken en aanvaarden van werk, de taal eis en de tegenprestatie die zouden moeten leiden tot een betere naleving omdat daarmee de kans dat mensen uitstromen naar werk zouden verhogen blijkt volgens de evaluatie van het Sociaal en Cultureel Planbureau helemaal niet
te lukken.

Uit onderzoek onder gemeenten komt niet naar voren dat het opleggen van verplichtingen en sancties activerend werkt in de zin van meer uitstroom uit een bijstandsuitkering.
Wonen 50PLUS zet in op betaalbare, voldoende en aangepaste (huur)woningen op maat voor iedereen.
Wij kiezen ervoor dat senioren zolang mogelijk zelfstandig in de vertrouwde woonomgeving kunnen blijven wonen en willen meer betaalbare seniorenwoningen in Baarn bouwen om de doorstroming te bevorderen. Dit ontlast een overspannen woningmarkt.

Nieuwbouw ? Voor Baarnaars!

Zowel ouderen als onze kinderen moeten in Baarn kunnen blijven wonen
Seniorenwoning dicht bij het dorp, winkels, arts en apotheek. Lokale regels voor het bouwen moeten waar nodig zodanig worden aangepast dat er meer leeftijdsbestendig en energiezuinig wordt gebouwd. Baarn zal “meerstemmig” moeten gaan bouwen. Denk aan senioren/starters woningen,
clusterwoningen, hofjeswoningen en Tiny houses.

Er zijn nog voldoende locaties in onze gemeente waar we aan dit verzoek tegemoet kunnen komen. Enkele voorbeelden zijn Ericastraat, Kemphaanstraat, Bestevaer en rand van Baarn.


Zorg

Voldoende verzorgingsplekken in Baarn. 50PLUS is tegen bezuinigingen op zorg. Geld bedoeld voor de zorg blijft geld voor de zorg. Wij kiezen voor aanbestedingen voor een langere termijn, dit geeft meer zekerheid voor iedereen. Daarnaast willen we meer betrokkenheid van mantelzorgers bij de keukentafelgesprekken en blijvende ondersteuning voor mantelzorgers.
Iedereen heeft recht op goede zorg