50PLUS wil dat Groot-Brittannië ruimschoots de tijd krijgt als deze week blijkt dat er opnieuw uitstel nodig is om een goede Brexit-deal te bereiken.

Brexit - Foto: European Parliament

50PLUS is bezorgd over het verloop van de Brexit-onderhandelingen. “Wij maken ons grote zorgen of het Nederlandse belang, en overigens ook het Engelse belang, het Britse belang, er goed uitkomt”, zei Gerrit Jan van Otterloo van 50PLUS tijdens het debat over de Europese top van 17 en 18 oktober met minister-president Mark Rutte.

De Brexit is één van de onderwerpen die tijdens de top aan de orde komt. Voor de Brexit en voor de Britse premier Boris Johnson wordt het de week van de waarheid omdat er voor 19 oktober een akkoord moet liggen. Als dat niet lukt, is nieuw uitstel van de Brexit-datum vrijwel onvermijdelijk.

50PLUS vindt dat de Britten, als er door hen opnieuw om uitstel gevraagd wordt, ruim de tijd moeten krijgen zodat er niet alleen nieuwe verkiezingen, maar eventueel ook een nieuw referendum gehouden kunnen worden.

Klimaatgerelateerde zaken

Van Otterloo vroeg minister-president Rutte om steun te verlenen aan het voorstel van Europees Commissaris Frans Timmermans om in de toekomst 40 procent van het EU-landbouwbudget in te gaan zetten voor klimaatgerelateerde zaken. Die bevestiging kreeg hij van de premier, evenals de toezegging dat Nederland zich blijft inzetten voor het moderniseren van de Europese begroting en voor het bevriezen van de hoogte van de EU-uitgaven op 1 procent van het Europese Bruto nationaal inkomen. 

Rutte zei 50PLUS - en andere partijen die daarom gevraagd hadden - tevens toe dat Nederland zich blijft verzetten tegen het openen van toetredingsgesprekken met Albanië en Noord-Macedonië. Vooral voor Albanië komen toetredingsgesprekken veel te vroeg, vinden Nederland en ook Frankrijk.

© 16 oktober 2019