De Europese Unie moet liever één goed beleidskanon in stelling brengen dan allerlei losse beleidssnippers afschieten. “Met al die beleidssnippers slaat de EU momenteel nog geen deuk in een pakje boter”, zei Gerrit Jan van Otterloo in de Tweede Kamer.

Vergadering Eurogroep - Foto: Europees Parlement

De Europese Unie moet zich concentreren op goed beleid op terreinen waar ze het verschil kunnen maken, vindt 50PLUS. Maar op zo’n belangrijk thema als bijvoorbeeld jeugdwerkloosheid schuift de EU slechts met wat minibedragen. “En dat voor een organisatie die staat voor 500 miljoen inwoners en een BBP van bijna 20.000 miljard euro!”, zei Gerrit Jan van Otterloo in de Tweede Kamer, en hij sprak zelfs van ‘hobbyisme’.

Echt oplossen

Gerrit Jan van Otterloo opperde dat al die symbolische beleidspotjes van de Europese Unie samen groot genoeg zijn om één groot probleem écht op te lossen. “Is het niet een lagere EU-begroting, dan misschien toch wel iets wezenlijks voor lidstaat-overstijgende problemen als milieu of de migratiecrisis.” Geen beleidssnippers maar duidelijke keuzes, was de boodschap van het Kamerlid van 50PLUS. “Liever één goed beleidskanon dan allerlei losse beleidssnippers. Want daarmee slaan ze geen deuk in een pakje boter, maar ze zetten er wel met alle liefde de consensus over de meerjarenbegroting voor op het spel.”

Harde voorwaarde

50PLUS wil keiharde voorwaarden aan verdere stappen voor een bankenunie. “We mogen niet verslappen”, zei Gerrit Jan van Otterloo tegen minister Hoekstra die de onderhandelingen in de Eurogroep voor Nederland voert. ‘Nederland blijft zich sterk maken voor een betere behandeling van staatsobligaties’, las het Kamerlid in de stukken voor de vergadering van de Eurogroep. “Mijn voorganger Martin van Rooijen heeft heel sterk ingezet op een ‘prudente behandeling van staatsobligaties’. “Later repte de regering over een ‘passende risicoweging voor staatsobligaties’ en nu staat er ‘een betere behandeling van staatsobligaties’.” Van Otterloo vroeg aan Hoekstra of dit een afzwakking is. “Elke piepkleine beweging is natuurlijk al snel ‘beter’ dan nu”, legde het Kamerlid uit. “Maar dat wil niet zeggen dat het ‘passend’ of ‘prudent’ is. De nieuwe woordkeus beangstigt mij een beetje. Ik vind het zwak klinken. Voor 50PLUS is een ‘betere behandeling van staatsobligaties’ tenminste een harde voorwaarde, ik hoop voor het kabinet ook!”

© 27 november 2019