CONCEPT verkiezingsprogramma Apeldoorn

Logo 50plusGLD

Verkiezingsprogramma Apeldoorn

50PLUS ‘OMDAT HET BETER MOET!’

 

 

1. Zorg: goed en betaalbaar voor iedereen

Ouderen maken vaak veel zorgkosten en een verdere verhoging van de eigen bijdrage vermindert hun koopkracht. Als ouderen thuis willen blijven wonen moet dat mogelijk gemaakt worden. 50PLUS is tegen bezuinigingen op zorg. Wachtlijsten moeten aangepakt worden. De WMO geeft daarvoor de mogelijkheden. Geld bestemd voor zorg moet geld voor de zorg blijven.

>> Wij kiezen voor aanbestedingen voor een langere termijn, want dat geeft meer zekerheid en rust voor cliënten en zorgmedewerkers èn geeft uitvoerders de kans ervaring op te doen en daardoor de zorg te verbeteren.
>> Daar staat tegenover dat wij scherp toezicht willen hebben op de geleverde zorg. Is deze kwalitatief goed uitgevoerd? Bij fraude alles in het werk stellen om bij de daders geld terug te vorderen.

2. Wonen: betaalbaar en levensloopbestendig

Het tekort aan betaalbare woningen in Apeldoorn is groot. De wachtlijsten voor sociale huur zijn erg lang: > 8 jaar is onaanvaardbaar. Sociale huur- en koopwoningen tot 275.000 euro zijn nodig om starters te huisvesten. Veel jongeren wonen noodgedwongen jaren langer thuis omdat zij geen betaalbare huisvesting kunnen vinden.

>> Beschikbare huizen zo goed mogelijk inzetten door een zelfbewoningsplicht in te voeren.
>> Op langere termijn moeten we creatieve en alternatieve oplossingen gebruiken. We denken daarbij aan:
   – Levensloopbestendigheid van nieuwe woningen.
   – Aantrekkelijker maken van doorstroming.
   – Aanbod beter laten aansluiten op de vraag.
   – Leegstand in het centrum aanwenden voor wonen.
   – Voldoende standplaatsen voor woonwagens.
   – Minihuisjes op erfpacht.
   – Taakstellende voorwaarden hanteren met betrekking tot verhouding sociale huur- en koopwoningen.
   – Investeren in studentenhuisvesting.
   – Stop op het verkopen van betaalbare sociale huurwoningen.
   – Onderzoek naar het invoeren van woonvergunningen en mogelijkheden om inwoners de gelegenheid te geven in hun geboorteplaats te blijven wonen.

3. Inkomen & Koopkracht

50PLUS staat voor een samenleving waarin iedereen die dat wil tot op hoge leeftijd mee kan doen. In algemene zin staat 50PLUS – minimaal – voor het behoud van koopkracht in alle levensfasen. De ouderen hebben de hardste klappen gehad, en landelijk zou de koopkracht van ouderen gerepareerd moet worden. Inkomen en inflatie kunnen niet gemeentelijk bepaald worden, de woonkosten wel!

>> De gemeentelijke lasten stijgen jaarlijks, soms zelfs extreem, zoals de afvalstoffenheffing, terwijl de OZB met de huidige prijzen van onroerend goed veel geld oplevert. De totale lastendruk van een meerpersoonshuishouden in Apeldoorn ligt hoger dan die van sommige vergelijkbare naburige steden (Ede, Zwolle, Amersfoort en Nijmegen), vooral Diftar heeft hierin een groot aandeel. Lokale lasten voor woningeigenaren stegen in 2021 volgens COELO met gemiddeld 4% (gemeente, provincie en waterschap). 50PLUS stemt tegen elke geïndexeerde verhoging van de lokale lasten zolang de AOW en de pensioenen niet geïndexeerd zijn verhoogd.

4. Veiligheid: politie dichtbij en bereikbaar

50PLUS zet in op een veilige leefomgeving voor jong en oud door een keiharde aanpak van straatroven, overlast en steek- en schietpartijen. Blauw dichter bij de mensen.

>> De bereikbaarheid van de politie via 112 uitbreiden met sms of andere berichtenservice.
>> Meer politieposten in de wijken.
>> Zichtbare inzet van de wijkagent vergroot veiligheidsbeleving.
>> Eén wijkagent voor één wijk, politie onze beste vriend!
>> De pakkans moet vergroot worden door meer cameratoezicht.
>> Een duidelijke keuze maken tussen preventie en handhaving.
>> Apeldoorn staat sinds 2019 niet meer in de top honderd van de misdaadmeter. Dat moet zo blijven.

5. Armoede: stop de tweedeling

De kloof tussen arm en rijk wordt groter en groter. De ontwikkeling van de laagste inkomens blijft weer verder achter bij de ontwikkeling van de hogere inkomens. In toenemende mate worden de lagere inkomens ‘hard aangepakt’. In Apeldoorn kunnen we daar iets aan doen:

>> Richten op een respectvolle bejegening van de inwoners gericht op inzet van de capaciteiten. Re-integratietrajecten, b.v. via de beroeps-opleidende leerweg moeten taakstellend zijn en perspectief bieden aan deelnemers om uit de armoede te komen.
>> De Gemeente informeert haar inwoners proactief over de voorzieningen voor minima en niet alleen via een website.
>> Aanbod minimavoorzieningen voor alle burgers met een inkomen tot 120% van het sociale minimum.
>> Participatiewet beter gebruiken. De kostendelersnorm veroorzaakt veel armoede: korting voor de ouders, terwijl inwonende kinderen geen financiële bijdrage kunnen leveren aan het huishoudinkomen. Elders woonruimte vinden lukt ook niet. Maatwerk kan binnen de wet!
>> Ondersteunen Voedselbanken door huisvestingskosten voor rekening van de gemeente te laten komen.
>> Humanere omgang met mensen die in de Schuldhulpverlening terecht gekomen zijn. Verzekeren tegen tandartskosten is geen luxe!
>> Sportbeoefening toegankelijk laten zijn voor iedereen. Financiële drempels wegnemen.

6. Eenzaamheid bestrijden door sociale verbinding

Inclusiviteit: iedereen doet mee en omkijken naar elkaar en de kans deel te nemen aan de maatschappij is goed om met elkaar verbonden te blijven, de eenzaamheid te bestrijden en de beleving van veiligheid te verhogen.

>> Wijkcentra dragen daaraan bij. Initiatieven om de leefbaarheid te bevorderen zijn belangrijk, nu de wijkraden geen gesprekspartner meer zijn voor de gemeente.
>> Het concept van Samen055 behoeft verbetering. Een website is mooi, maar een telefoonnummer is laagdrempeliger en verbetert de bereikbaarheid.
>> Sportieve activiteiten op ontmoetingsplekken in wijken en dorpen.
>> Vrijwilligersorganisaties die inclusiviteit bevorderen (financieel) faciliteren.
>> Mantelzorg: Erkenning en waardering van mantelzorg terug laten komen in het Mantelzorgcompliment. 50PLUS zet in op verdubbeling van het bedrag.
>> Uitbreiden respijtzorg.

7. Mobiliteit en Bereikbaarheid

Om de stad en de dorpen vitaal te houden is het noodzakelijk dat er een aantal randvoorwaarden worden ingevuld.

>> Drukbezochte locaties, zoals ziekenhuizen, stations, zorgcentra, winkelcentra en bibliotheken moeten met het OV goed bereikbaar zijn en blijven.
>> Zorg voor voldoende parkeervoorzieningen voor leenscooters, scootmobielen, en snorfietsen, zodat het veilige gebruik van de voet- en fietspaden niet overmatig wordt gehinderd. Verbreding van fietspaden is door het intensievere gebruik door meerdere voertuigen noodzakelijk.
>> Onderzoeken welke voertuigen nog toegestaan worden op de fietspaden.
>> Aantal openbare en schone toiletvoorzieningen in Apeldoorn vergroten. Horecabedrijven zijn bij uitstek de plaats waar de bezoekers van de stad nu terecht kunnen. De zichtbaarheid van de toiletvoorziening in de fietsenstallingen moet verbeterd worden.
>> Bestem de inkomsten uit betaald parkeren voor veilig verkeer en voorzieningen in de wijken die veel overlast ervaren en betrek de inwoners bij de oplossingen.
>> Uniforme regels bij rotondes voor grotere veiligheid en minder ongevallen.

8. Economie en werkgelegenheid

50PLUS wil een krachtig werkgelegenheidsbeleid met extra aandacht voor oudere werklozen. Wij kiezen voor banen voor jong en oud met uitzicht op een vast contract. Daarbij moeten alle vormen van discriminatie bestreden worden.

>> De Regionale Energie Strategie gebruiken door de daaruit voortkomende werkgelegenheid te benutten voor omscholing. Samen met het onderwijs en bedrijven wegen zoeken om via om- en bijscholing inwoners aan werk te helpen.
>> Regionaal inclusief arbeidsmarktbeleid met stimuleringspakket voor oudere werklozen en andere inwoners met afstand tot de arbeidsmarkt.
>> Inzet van een ambassadeur Ouderenwerkloosheid, die zicht richt op de verbetering van de arbeidsparticipatie en de arbeidsmarktpositie van ouderen.
>> Vroeg beginnen: Bij werkloosheid vanaf 45 jaar worden binnen 6 maanden zij-instromingstrajecten via de beroeps-opleidende of beroepsbegeleidende leerweg aangeboden.
>> Een goede bereikbaarheid en inrichting van stad en dorpen en een gevarieerd winkelaanbod moeten uitnodigen tot bezoek en verblijf.

9. Milieu, Natuur Duurzaamheid en Energie

>> Apeldoorn is goed bezig met vergroening van de stad. Maar er zijn nog stappen te nemen. Geluidsoverlast en milieuvervuiling kunnen nog verder teruggedrongen worden.

>> 50PLUS vindt dat schadelijke effecten van milieuovertredingen beperkt moeten worden onder meer door deze stevig te bestraffen.50PLUS vindt dat de gemeente erop toe moet zien dat de omgevingsdiensten de milieu-richtlijnen toepassen, controleren en zo nodig handhaven.

>> Het kapbeleid in de bossen beperken! Per jaar wordt 5% hout gekapt. 50PLUS zet in op het behoud van het bos en natuurschoon. Zowel voor het milieu als voor de aantrekkelijkheid van onze gemeente.

>> Actief gemeentelijk inkoopbeleid waarbij duurzaamheid, CO2-uitstootreductie en milieuvriendelijkheid vooropstaan.

>> Het stimuleren van elektrische scooters door lokale (werkgelegenheids- cq scholings-) projecten te steunen die de ombouw van vervuilende scooters realiseren.

>> Verplichting voor de gemeenten om niet-chemische onkruidbestrijding integraal toepassen (mede gelet op ernstige gezondheidsrisico’s).

>> Bij vergroening van de stad ook stadslandbouw een plaats geven incl. bijen- en insectenhotels.

10. Bestuur & Financiën

Overheidscommunicatie wordt steeds complexer. Daardoor kan informatie van de gemeentelijke overheid verkeerd worden begrepen. 50PLUS wil dat het gemeentebestuur zorgdraagt voor een helder gemeentelijk communicatiebeleid, dat wil zeggen begrijpelijke en duidelijke taal, zonder jargon, rekening houdend met de lezers.

Daarnaast:
>> Stel de beste bestuurders aan, desnoods zonder binding aan een politieke partij.
>> Een minderheidscollege draagt bij aan het herstel van het dualisme.
>> Geen privatiseringen als deze niet van belang zijn voor de samenleving.
>> Gemeentelijke huishoudboekjes moeten op orde blijven. 50PLUS wil volgende generaties niet opzadelen met schulden.