CONCEPT verkiezingsprogramma Nijmegen

Logo 50plusGLDVerkiezingsprogramma Nijmegen

 

50PLUS Nijmegen: In ieders belang.

‘KIJK NIET OM MAAR VOORUIT!’

 

1. Koopkracht begint bij voldoende inkomen

Voldoende werkgelegenheid is voor een gemeente van vitaal belang om gezond te blijven op economisch gebied. Dit draagt bij aan een gezond leefmilieu.
De werkgelegenheid is toegenomen maar niet toegankelijk voor alle doelgroepen. Het inkomen heeft invloed op het latere pensioen.

Het loskoppelen van de AOW van het minimumloon zal voor velen nog onvoorziene gevolgen hebben. Wij zijn hier dan ook fel tegen en strijden voor een beter en eerlijker sociaal stelsel voor gepensioneerden. We krijgen er allemaal mee te maken.

50PLUS staat voor een samenleving waarin iedereen die dat wil tot op hoge leeftijd over koopkracht kan praten en mee kan doen. In algemene zin staat 50PLUS – minimaal – voor het behoud van koopkracht in alle levensfasen.
De ouderen hebben de hardste klappen gehad, en landelijk zou de koopkracht van ouderen gerepareerd moeten worden.
Inkomen en inflatie kunnen niet gemeentelijk bepaald worden, de woonkosten wel!
Nijmegen is de op twee na goedkoopste gemeente in de regio qua woonlasten, toch stegen de woonlasten in 2021 sterker dan de inflatie, d.w.z. met 6,2 tot 8,0%.

50PLUS wil dat decentrale lastenstijgingen beperkt moeten blijven tot de inflatie.
Zowel het voorkomen van armoede, als het bestrijden van armoede in Nijmegen is voor 50PLUS belangrijk.
Het bewaken van beleid en regelgeving is waar wij ons als partij voor inzetten.

Een maatschappelijk vangnet voor mensen met een minimaal inkomen is belangrijk. Omdat uit onderzoek is gebleken dat armoede en schuldenproblematiek effect heeft op de fysieke en mentale gezondheid van mensen is hierop inzetten dan ook van groot belang.

De kloof tussen arm en rijk wordt groter en groter. De ontwikkeling van de laagste inkomens blijft steeds meer achter bij de ontwikkeling van de hogere inkomens. In toenemende mate worden de lagere inkomens ‘hard aangepakt’. Daaraan willen we iets doen:

>> Beter inzicht verkrijgen in de problematiek van ouderen en mensen met een arbeidsbeperking bij het verkrijgen van een baan.
>> Doelgericht en structureel op zoek naar kloven om bruggen te bouwen.
>> Geldstromen beter in kaart brengen en volgen.
>> Werkgevers stimuleren om ouderen en mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen. Door betere begeleiding en inzicht te bieden in regelgeving en mogelijkheden voor financiële steun.
>> Een respectvolle bejegening van de inwoners gericht op inzet van de capaciteiten. Re-integratietrajecten, bijvoorbeeld via de beroeps-opleidende leerweg, moeten taakstellend zijn en perspectief bieden aan deelnemers om uit de armoede te komen.
>> De gemeente informeert haar inwoners proactief over de voorzieningen voor minima en niet alleen via een website.
>> Aanbod minimavoorzieningen voor alle burgers met een inkomen tot 130% van het sociale minimum.
>> Participatiewet beter gebruiken. De kostendelersnorm (korting op uitkering ouders veroorzaakt veel armoede en meer daklozen) terwijl inwonende kinderen geen financiële bijdrage kunnen leveren aan het huishoudinkomen. Elders woonruimte vinden lukt ook niet. Maatwerk kan binnen de wet!
>> Ondersteuning Voedselbanken door huisvestingskosten voor rekening van de gemeente te laten komen.
>> Ook de vrijwilliger minima bij de Voedselbank, mag in aanmerking komen van hun diensten.
>> Humanere omgang met mensen die in de Schuldhulpverlening terecht gekomen zijn, en inzetten op beleid om mensen uit de schuldhulp te houden.

50PLUS wil een krachtig werkgelegenheidsbeleid met extra aandacht voor oudere werklozen. Wij kiezen voor banen voor jong en oud met uitzicht op een vast contract. Daarbij moeten alle vormen van discriminatie bestreden worden.

2. Wonen: betaalbaar en levensloopbestendig

Nijmegen heeft nu al het op drie na grootste woningtekort van Nederland. De wachtlijsten voor sociale huur zijn erg lang: meer dan tien jaar is onaanvaardbaar.
Betaalbare sociale huur en koopwoningen voor starters, doorstromers en senioren zijn nodig.

Als universiteitsstad draagt Nijmegen ook de verantwoordelijkheid om te zorgen voor betaalbare en adequate huisvesting voor studenten.

Daarnaast kampt Nijmegen ook met een groeiend aantal daklozen.

50PLUS vindt dat:
>> De beschikbare koophuizen zo goed mogelijk ingezet moeten worden door een zelfbewoningsplicht in te voeren.
>> 50PLUS Nijmegen wil dat de gemeente woningcorporaties actief stimuleert om voldoende en geschikte (energiezuinige) levensloopbestendige woningen te bouwen voor senioren en chronisch zieken en mensen met een beperking.
>> Op langere termijn moeten we creatieve en alternatieve oplossingen gebruiken:
   – Levensloopbestendigheid van nieuwe woningen.
   – Aantrekkelijker maken van doorstroming.
   – Aanbod beter laten aansluiten op de vraag (groei eenpersoonshuishoudens).
   – Minihuisjes op erfpacht.
   – Taakstellende voorwaarden hanteren met betrekking tot verhouding sociale huur en koopwoningen.
   – Investeren in studentenhuisvesting.
   – Stop op het verkopen van betaalbare sociale huurwoningen.
   – Onrendabele bedrijventerreinen, waar mogelijk, gebruiken voor woningbouw.
   – Leegstaande kantoorpanden ombouwen naar woonappartementen voor jongeren, studenten en alleenstaanden.
   – Grote leegstaande gebouwen verbouwen ten behoeve van multifunctioneel gebruik, indien nodig voor asielzoekers, andere tijdelijke huisvesting mogelijkheden als de asiel toeloop vermindert.

Betaalbaar wonen voor Nijmegen is: huizen voor alle doelgroepen aangepast op het benodigde maatwerk en financiële haarbaarheid. Kortom voor iedereen een gepaste oplossing.

3. Veiligheid zichtbaar en merkbaar in de leefomgeving

50PLUS zet in op een veilige leefomgeving voor jong en oud door een keiharde aanpak van straatroven, overlast en steek- en schietpartijen.

>> Eén wijkagent voor één wijk.
>> Zichtbare inzet van de wijkagent vergroot veiligheidsbeleving.
>> De bereikbaarheid van de politie via 112 uitbreiden met sms of andere berichtenservice.
>> Cameratoezicht in centrum en ringstraten.
>> Nijmegen moet zich sterk maken voor de inperking van overlast en vernieling.
>> Cybercriminaliteit aanpakken, bij voorkeur door instructie inwoners per wijk.

Veiligheid gaat ook over de woonomgeving. Er gebeuren zeer veel ongelukken met fietsers.
Wij willen graag meer onderzoek naar de verkeersveiligheid van Nijmegen en hoe deze problematiek het best kan worden opgelost. Vooral rond scholen, universiteiten, ziekenhuizen en winkelcentra.
50PLUS wil inzetten op meer controle, bewustwording creëren en betere handhaving van de verkeersveiligheid.

>> Bestem de inkomsten uit betaald parkeren voor veilig verkeer en voorzieningen in de wijken die veel verkeersoverlast ervaren en betrek de inwoners bij de oplossingen.
>> Uniforme regels bij rotondes voor grotere veiligheid en minder ongevallen.
>> Onderhoud van wegen en fietspaden in de woonwijken kan beter en moet sneller worden.
>> Terugbrengen eenrichtingsverkeer op fietspaden bij rotondes.

4. Eenzaamheid bestrijden door sociale verbinding

Met het verdwijnen van voorzieningen zoals bejaardencentra zijn de mensen meer op zichzelf aangewezen. Vereenzaming en isolement zijn termen die nu vaak realiteit zijn.

Wij willen meer wooncentra voor ouderen met een concept wat past bij het leven van ouderen.
Kwaliteit van leven en het welbehagen van mensen geldt voor elke leeftijdsfase. Respect voor de oude dag van mensen is iets wat gemist wordt.

Inclusiviteit: iedereen doet mee en omkijken naar elkaar; en de kans deel te nemen aan de maatschappij is goed om de eenzaamheid te bestrijden en de beleving van veiligheid te verhogen.

>> In het kader van het programma Eén tegen eenzaamheid, wijkraden faciliteren en inspireren, activiteiten te organiseren die de leefbaarheid in de wijk verbeteren.
>> Gratis sportactiviteiten op ontmoetingsplekken in wijken, buurtschappen en dorpen.
>> Bied ondersteuning waar mensen problemen hebben met vervoer voor socialisatie en creatieve doeleinden, wordt vaak op bezuinigd. Mensen gaan dan niet.

5. Betaalbare zorg door maatwerk en gezondheidsbevordering

Ouderen maken vaak veel zorgkosten en een verdere verhoging van de eigen bijdrage vermindert hun koopkracht. Als ouderen thuis willen blijven wonen moet dat mogelijk gemaakt worden. De WMO geeft daarvoor de mogelijkheden.
Geld bestemd voor zorg moet geld voor de zorg blijven.

50PLUS is tegen bezuinigingen op zorg. Wachtlijsten moeten aangepakt worden.

Ouderen moeten zolang mogelijk zelfstandig blijven wonen. 50PLUS wil hiervoor:

>> Betere begeleiding om vroegtijdig problemen te signaleren. Gespecialiseerde ouderenzorg dient uitgebreid te worden met een preventief bezoek door de gewezen instanties en niet alleen wanneer er al problemen zijn.
Het vangnet voor mantelzorgondersteuning moet worden uitgebreid. Gezien het feit dat de vergrijzing toeneemt zijn mantelzorgers onmisbaar als ondersteuning in de zorg.

>> Wij kiezen voor aanbestedingen voor een langere termijn, want dat geeft meer zekerheid en rust voor cliënten en zorgmedewerkers en geeft uitvoerders de kans ervaring op te doen en daardoor de zorg te verbeteren.

>> Geen goed voorbeeld is de commercialisering door de onderbrenging van het alarmeringssysteem voor kwetsbare mensen in Nijmegen.

>> Daar staat tegenover dat wij scherp toezicht willen hebben op de geleverde zorg. Is deze kwalitatief goed uitgevoerd? Bij fraude alles in het werk stellen om bij de daders geld terug te vorderen. Preventief zorg monitoren, om fraude, en misbruik middelen, tegen te gaan.

>> Bewegen is een belangrijk aspect bij het bevorderen van de volksgezondheid. Sport en spel op alle niveaus is daarbij een essentieel middel. 50PLUS wil dat het voor iedereen mogelijk moet zijn om voldoende te bewegen.

>> Het sportbeleid en de uitvoering hiervan moet dit mogelijk maken. Gericht op alle doelgroepen. Dus ook mensen met een beperking.
Denk daarbij aan het zwembad “t Goffertbad” dat moet blijven. Ook het zwembad Dukenburg moet in de toekomst open blijven en betaalbaar voor jong en oud.

6. Mobiliteit en Bereikbaarheid

Om de stad, de dorpen en buurtschappen vitaal te houden is het noodzakelijk dat er een aantal randvoorwaarden worden ingevuld.
50PLUS vindt dat:

De voorzieningen die te maken hebben met mobiliteit en vervoer niet effectief zijn en vele nadelen met zich meebrengen. Dit is onacceptabel en zeer onwenselijk. 50PLUS wil hier met name verbetering op de kwaliteit van vervoer en communicatie.

>> Drukbezochte locaties, zoals ziekenhuizen, stations, onderwijslocaties, zorgcentra, winkelcentra en bibliotheken moeten vanuit alle stadsdelen met het OV goed bereikbaar zijn en blijven.
>> Zorg voor voldoende parkeervoorzieningen voor leenscooters, scootmobielen, en snorfietsen, zodat het veilige gebruik van de voet- en fietspaden niet overmatig wordt gehinderd. Verbreding van fietspaden is door het intensievere gebruik door meerdere voertuigen noodzakelijk.
>> Aantal openbare, VOOR IEDEREEN TOEGANKELIJKE, en schone toiletvoorzieningen vergroten.
>> Horecabedrijven zijn bij uitstek de plaats waar de bezoekers van de stad nu terecht kunnen. De zichtbaarheid van de toiletvoorzieningen moet beter.

Ook houdt 50PLUS rekening met het digitaal mobiel en bereikbaar zijn.

Voldoende hulp in de wijk voor het digitale tijdperk waarin we leven, zeker voor ouderen.

>> Geschoolde begeleiding voor het invullen van formulieren.
Ouderen die niet meer aan het werk geraken gelegenheid bieden zich om te scholen en zich in te zetten op deze gebieden.
>> Buurtteams, in wijkcentrums, moeten kunnen voldoen aan deze vraag en voldoende hulpmiddelen krijgen om ook in de toekomst aan deze vraag te kunnen voldoen.
>> De ouderenbonden, ANBO, KBO en de vakbond FNV, en Sterker Sociaal werk helpen al jaren de inwoners van Nijmegen met hun belasting en toeslagen formulieren. Door deze organisaties te ondersteunen wordt ook de privacy gewaarborgd.

7. Milieu, Natuur, Duurzaamheid en Energie

Het betaalbaar houden van warmte en energie. We zitten landelijk in een transitie. Ook Nijmegen zal mee moeten doen met de hervormingen die er zijn rond klimaat en fossiele brandstoffen.
Wij kunnen als gemeente niet zo veel doen aan de prijzen van energie en gas. De gemeente moet zorgen dat mensen de mogelijkheid krijgen hun huis te isoleren en aan te passen aan de eisen zoals die gaan gelden in de nabije toekomst. Verhuurders moeten gedwongen worden om hun woningen aan te passen om lastenverlichting in de hand te werken en hun woning geschikt te maken voor een tijdperk zonder fossiele brandstoffen.
50PLUS wil dit bereiken door:

>> De duurzaamheidslening uitbreiden zodat mensen, met een laag inkomen, de gelegenheid krijgen hun lasten naar beneden te brengen en hun huis toekomstbestendig te maken.
>> Huurwoningen moeten gecontroleerd worden op goede isolatie, groene energie, warmte, veiligheid en geluidsoverlast.
>> Nijmegen is goed bezig met vergroening van de stad. Maar er zijn nog stappen te nemen.
>> Nijmegen zal steeds warmer worden. Het is tijd om daar nu al op in te zetten en te zorgen voor een voldoende groene aanplant en diversiteit om voor verkoeling te kunnen zorgen over dertig jaar.
>> Bij vergroening van de stad ook stadslandbouw een plaats geven inclusief bijen- en insectenhotels.
>> Het goed opvolgen van onderhoud aan dijken en oevers om overstroming en problemen tegen te gaan.
>> Het onderhoud van het rioleringsstelsel dient aandacht om eventuele wateroverlast aan te kunnen. 
>> Alle daken van het gemeentelijke onroerend goed moet voorzien worden van zonnepanelen.
>> Geluidsoverlast en milieuvervuiling kunnen nog verder teruggedrongen worden.
>> Vervuilend vrachtverkeer in het centrum zo veel mogelijk beperken.
>> 50PLUS vindt dat schadelijke effecten van milieuovertredingen beperkt moeten worden onder meer door deze stevig te bestraffen.
De gemeente moet erop toezien dat de omgevingsdiensten de milieurichtlijnen toepassen, controleren en zo nodig handhaven.
>> Actief gemeentelijk inkoopbeleid waarbij duurzaamheid, CO2-uitstootreductie en milieuvriendelijkheid vooropstaan.
>> Het stimuleren van elektrische scooters door lokale (werkgelegenheids- c.q. scholings-) projecten te steunen die de ombouw van de sterk vervuilende scooters realiseren.
>> Loskoppelen gasprijs van stadsverwarming.
>> 50PLUS Nijmegen is tegen biomassa.

Kortom: Met elkaar voor een toekomstbestendig Nijmegen!