Hoewel in het verhuistraject van de marinierskazerne naar Vlissingen miljoenen zijn geïnvesteerd, heeft het kabinet onverwacht besloten de verplaatsing naar Zeeland niet door te laten gaan. “De Zeeuwen zijn voor de gek gehouden en beloftes zijn niet nagekomen”, zei partijleider Henk Krol. “Kan staatssecretaris Visser van Defensie niet het tegendeel bewijzen, dan hoort ze zelf haar conclusies en consequenties te trekken!”

V.l.n.r. Henk Krol, Willem Willemse en Rens Reijnierse

Het proces rond de verhuizing van de marinierskazerne naar Vlissingen is volledig uit de hand gelopen. “Beloftes zijn niet nagekomen. Miljoenen zijn geïnvesteerd. De Zeeuwen zijn voor de gek gehouden, de Tweede Kamer is opnieuw niet volledig en tijdig geïnformeerd”, somde Henk Krol alle blunders rond dit proces op. Vandaag werd in De Tweede Kamer een debat gehouden over het debacle rond de verhuizing van de mariniers. Een grote groep Zeeuwen kwam in bussen naar Den Haag om erbij te zijn, met een speciale bus met daarop ‘Luctor et Emergo’ voorop in de stoet.

Dringend advies

“De Tweede Kamer niet volledig informeren; het is symptomatisch voor de bewindslieden van dit kabinet, maar het mag toch niet ‘gewoon’ gaan worden”, zei Henk Krol tegen verantwoordelijk staatssecretaris Barbara Visser van Defensie. “Ik begrijp dat steeds meer kiezers het vertrouwen in het Kabinet compleet verliezen.” Waarop de fractievoorzitter van 50PLUS de bewindsvrouw een dringend advies gaf: “Kan de staatssecretaris niet het tegendeel bewijzen, dan hoort ze toch zelf haar conclusies en consequenties te trekken.”

Foto boven: v.l.n.r. Henk Krol, Willem Willemse (50PLUS-Statenlid in Zeeland) en Rens Reijnierse (50PLUS-wethouder in Vlissingen) zijn klaar voor het debat over het afblazen van de verhuizing van de marinierskazerne naar Vlissingen. 

Foto onder: Met een speciale bus trokken bestuurders uit Vlissingen en Zeeland naar het debat in de Tweede Kamer in den Haag (Foto: Provincie Zeeland)

Zeeland-bus

Inbreng van Henk Krol bij het debat over de afgelaste verhuizing van de marinierskazerne naar Vlissingen met staatssecretaris Barbara Visser van Defensie:

“De afgelopen maanden werd de boosheid in mij steeds groter. Hoe kun je zo omgaan met de Zeeuwen, met de regionale en lokale bestuurders? Ze zijn door deze staatssecretaris volkomen voor joker gezet, bedonderd. Er werden verhaaltjes verteld die niet waar zijn, er werd mooi weer gespeeld, terwijl je de donderbui al kon zien aankomen. Iedereen werd aan het lijntje gehouden.

Ook de Kamer werd onjuist en onvolledig geïnformeerd. 50PLUS voelt zich bedot en ik kan me voorstellen dat de Zeeuwen helemaal hels zijn. Wat goed dat ze hier vandaag in zo groten getale aanwezig zijn.

En toen las ik vanmorgen de kranten. Mijn boosheid werd afgewisseld met medelijden.

Wat een afgang.

Ik dacht we een leger hadden om de vijand te lijf te gaan. In mijn optiek zit de vijand altijd ergens in een buitenland, maar nee, de grootste vijand zijn de eigen ambtenaren en loslippige oud-bewindslieden. En dat is bij dit Kabinet niet de eerste keer, en zeker niet het enige ministerie.

Als de top van een ministerie zo over de minister en de staatssecretaris spreekt, wordt pijnlijk duidelijk dat deze bewindslieden passanten zijn en dat de werkelijk macht bij de ambtenaren ligt. Pijnlijk. Pijnlijk.
   
Nog mild is het dat ambtenaren aan journalisten vertellen dat het handschrift van de staatssecretaris ‘een ramp’ is. Vooruit, maar toch tekenend dat zulke feiten door je eigen mensen, waar je als bewindsvrouw op moet kunnen vertrouwen, zomaar de straat op worden geslingerd. Dat toont aan dat je onvoldoende gezag hebt.

Maar het wordt kwalijker wanneer door een voorganger en partijgenoot over de minister wordt gezegd dat ze nooit haar stukken leest en van de staatssecretaris dat ze geen besluiten neemt. Dodelijk.

En dan het lijstje hoofpijndossiers waar deze besluiteloze bewindsvrouw knopen over moest en moet doorhakken:
- De vervanging van onderzeeboten
- Cao-onderhandelingen
- Misstanden op een kazerne in Schaarsbergen
- Seksschandalen
- Vieze kazernekeukens
- Winterkleding die niet in orde was
- Haperende wapens en ander materieel
- En giftige stoffen

En daar komt het gestoethaspel rondom Vlissingen nog eens bovenop. En zelfs in de brief van deze week blijft deze besluiteloze staatssecretaris twijfelen. In de laatste zin schrijft ze: “Indien de kazerne niet naar Vlissingen komt…” Indíén? Hoezo indien?

Is er zelfs nu nog een optie dat die kazerne nog wél naar Vlissingen zou komen?

Wat een blamage! Of worden we nogmaals verkeerd geïnformeerd?

Tot nu toe kregen vooral de mariniers van haar de zwarte piet toebedeeld. Maar klopt dat wel? Is er eigenlijk ook goed geluisterd naar het middenkader?

En dan te weten dat al veel en veel eerder besloten was deze verhuizing niet door te laten gaan. We zijn allemaal bedonderd door deze staatssecretaris. En waarom? Waarom zijn de Zeeuwen niet veel eerder geïnformeerd en werd het niet toen al een ruimhartige compensatie aangeboden? En waarom is de Kamer zo gruwelijk misleid?

Het is symptomatisch voor de bewindslieden van dit kabinet, maar het mag toch niet ‘gewoon’ gaan worden. Ik begrijp dat steeds meer kiezers het vertrouwen in het kabinet compleet verliezen.

Is de Kamer verkeerd geïnformeerd? Was hier sprake van onbehoorlijk bestuur? Ik denk van wel. Kan de staatssecretaris het tegendeel bewijzen? En zo niet, dan hoort deze staatssecretaris toch zelf haar conclusies en consequenties te trekken.

En laten we wel zijn: een overwogen motie van afkeuring van de SGP lijkt me aanzienlijk zwaarder dan een motie van wantrouwen van een andere partij die daar veel scheutiger mee is.”

© 20 februari 2020