Waarom leeftijdsgrens voor verduurzamen woning?

Huisje op gras - Foto: image4you (Pixabay)Tijdens de behandeling van de begroting van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat vroeg Kamerlid Gerrit Jan van Otterloo aan minister Wiebes over de cijfers van het CBS inmiddels weer gezuiverd zijn van de vreemde aannames en meer terug bij de realiteit. Die cijfers vormden destijds namelijk de basis voor het verhogen van de AOW-gerechtigde leeftijd. Verder wilde het Kamerlid van 50PLUS van Wiebes horen waarom er een leeftijdsgrens van 75 jaar is voor leningen voor verduurzamen van de eigen woning.

De inbreng van Kamerlid Gerrit Jan van Otterloo bij het debat over de begroting Economische Zaken en Klimaat met minister Wiebes:

“Economische Zaken en Klimaat is een heel breed en mijn tijd beperkt, daarom bij voorbaat excuses voor de fragmentarische benadering en het ontbreken van bespiegelingen.

Over het klimaat zijn vele overleggen in deze Kamer dus dat laat ik voor vandaag liggen. Wel heb Ik de volgende vragen en opmerkingen over gevolgen voor mensen in het algemeen en de 50-plussers in het bijzonder, in de wetenschap dat er ook verbindingen zijn met wonen, en de belastingen en heffingen.

Energiearmoede is een groeiend probleem. Wat doet men vanuit het ministerie van EZK aan het voorkomen van de energiearmoede? Dat is zeker ook een probleem voor ouderen die doorgaans meer dan gemiddeld gas verbruiken en daarmee werd de gasbelasting een ouderenbelasting.

Ook ouderen willen meedoen met de klimaatmaatregelen in plaats van alleen met de lasten worden opgezadeld. Voor zowel de ouderen die huren als voor die ouderen die een woning bezitten. Wat wordt er vanuit EZK gedaan om te zorgen dat huurders minder energie verbruiken?

Waarom de leeftijdsgrens van 75 jaar voor leningen voor verduurzamen van de eigen woning? Zo halen we de gestelde doelen niet! Waarom zijn er nog zoveel daken van huurflats waar nog geen zonnepanelen op staan? Graag een reactie hoe dat versneld kan worden.

Europese fondsen

Wat betreft Economische zaken hebben wij grote zorgen of straks wel voldoende beroep kan worden gedaan op de Europese fondsen. Als gevolg van het Nederlands drammen dat andere landen structurele veranderingen moesten doorvoeren, te beginnen met het aanpakken van ouderen daar, krijgen wij een koekje van eigen deeg: wij moeten de private schulden als gevolg van hypotheekrenteaftrek aanpakken en groener worden. 50PLUS wil de eigen soevereiniteit niet opgeven en was daarom al tegenstander van dit slecht beleid – gericht op ouderen de rekening laten betalen – naar de andere landen te exporteren.

Voor vandaag geldt echter vooral de bezorgdheid die vele ondernemingen hebben over het niet kunnen gebruiken van de Europese fondsen. Die zorgen delen wij als 50PLUS. Wat kunnen deze bewindslieden daaraan doen?

We zitten midden in de coronacrisis en deze week is er ook de behandeling van het wetsvoorstel inzake verhoging van de AOW-leeftijd aan de orde. Die twee zaken komen bij elkaar bij het functioneren van het CBS. Het afgelopen decennium heeft deze nalatenschap van Jan Tinbergen zijn reputatie te grabbel gegooid met allerlei subjectieve mededelingen die ouderen diep in het hart raken. Ouderen die massaal nog in een huurwoning zitten worden als rijk afgeschilderd omdat zij een afbetaald eigen huis zouden hebben.

AOW-leeftijd

Een element is daarbij wat onderbelicht gebleven. Er is de geschatte levensverwachting die door het CBS wordt berekend en de basis vormt voor het verhogen van de AOW-gerechtigde leeftijd. Die is versneld door het vorige kabinet verhoogd op basis van cijfers van het CBS na de eerste verhoging. Die cijfers waren niet gebaseerd op de Nederlandse sterftecijfers, maar op basis van die van de ons omringende landen omdat de Nederlandse cijfers te negatief zouden zijn.

Mijn vraag is zijn die cijfers inmiddels weer gezuiverd van de vreemde aannames en meer terug bij de realiteit? De griepepidemie uit 2017-2018 is er neem ik aan in verwerkt, maar zijn ook die foutieve aannames uit 2012 er inmiddels uit verwijderd? Dat politiek maken van die cijfers ondermijnt het vertrouwen in het CBS.”

© 4 november 2020