Digitale veiligheid - Foto: Pete Linforth (Pixabay)Het journalistieke onderzoekplatform Follow the Money houdt vol dat de digitale omgeving van het Amsterdamse drinkwaterbedrijf Waternet onveilig is. Corrie van Brenk stelde er voor de tweede keer kritische Kamervragen over aan minister Van Nieuwenhuizen.

Afgelopen december stelde fractievoorzitter Corrie van Brenk al kritische vragen aan minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur & Waterstaat over de beveiliging van Waternet. Of beter gezegd: de vele gebreken daarin. In een recent artikel schrijft het journalistieke onderzoekplatform Follow The Money dat de leiding Waternet de verantwoordelijkheid voor het digitaal wanbeleid probeert te lozen. Corrie stelde er opnieuw Kamervragen over aan de minister.

Onafhankelijk?

Corrie vraagt de minister onder meer hoe zij oordeelt over de constatering dat bij twee rapporten over de problemen bij het waterbedrijf van Amsterdam de schijn van onafhankelijkheid ontbreekt. “Accenture is al jaren de vaste IT-consultant van Waternet en in die zin dus helemaal niet geschikt om een onafhankelijk onderzoek uit te voeren”, houdt Corrie minister Van Nieuwenhuizen voor. Corrie informeert ook over de rol van de dijkgraaf en naar de constatering uit één van de rapporten dat het directie en personeel van Waternet aan ‘security awareness’ ontbreekt.

Niet veel verbeterd

Follow The Money constateert dat de digitale veiligheid van Waternet nog niet veel verbeterd is de afgelopen maanden. Wat Corrie van Brenk op de vraag brengt waaraan de 28 miljoen euro die Waternet in digitalisering heeft gestoken precies is besteed.

► Blijf 50PLUS volgen! Meld u hier aan voor de gratis digitale nieuwsbrief

© 12 februari 2021